Co można podać w naczyniu z podgrzewaczem? Jaka jest funkcjonalność takiego naczynia?
Naczynie żaroodporne z podgrzewaczem jest wyjątkowo praktyczne. Można w nim podawać bezpośrednio na stół, bez konieczności przekładania potrawy na półmisek, praktycznie wszystko np.: pieczone warzywa, gulasz, mięsa, ryby, zapiekanki, pasztety, lasagne itp.
Naczynie z podgrzewaczem jest nie tylko praktyczne, ale także prezentuje ładny design, stanowi dekorację stołu.
Naczynie podgrzewacz składa się z pojemnika na potrawę, stojaka wykonanego ze stali nierdzewnej, na którym znajdują się miejsca na świeczki typu tealight. Rolą świeczek umieszczonych pod naczyniem jest utrzymywanie temperatury potrawy jak najdłużej. Oczywiście w gastronomi używa się też podgrzewaczy o bardziej zaawansowanym działaniu – o czym poniżej.
Jakie są podgrzewacze do naczyń na świeczki – czyli najpopularniejszy ich rodzaj?
Możemy zakupić naczynie z podgrzewaczem wykonane z różnych materiałów. Najpopularniejsze to:
- naczynie szklane z podgrzewaczem;
- naczynie ceramiczne z podgrzewaczem, z tzw. kamionki;
- naczynia metalowe z podgrzewaczem;
- naczynia mieszane – wykonane z kilki materiałów.
Naczynia z podgrzewaczem mogą mieć także różny styl wykonania, być bardziej codzienne, czy też eleganckie, na bardziej okazyjne przyjęcia. Same naczynia żaroodporne mogą mieć różny kształt: prostokątny, owalny, okrągły czy wazy pozwalającej na podanie ciepłej zup.
Jak używać podgrzewacza do jedzenia? Rodzaje podgrzewaczy
Podgrzewacze do potraw pozwalają na podgrzewanie potraw i zapewniają im cały czas odpowiednią temperaturę. Wpływa to pozytywnie na smak posiłków, ich walory i zadowolenie gości spożywających danie. Samo użycie jest więc bardzo proste. W naczyniu znajduje się serwowana potrawa, samo naczynie układamy na dedykowanym stojaku. Pod naczyniem znajduje się miejsce na świeczki, zazwyczaj dwie lub trzy, w zależności od wielkości naczynia. Naczynia szklane z podgrzewaczem i naczynia porcelanowe z podgrzewaczem, obana świeczki są najpopularniejsze, ale dostępne są także inne, np.: te dedykowane do gastronomii, restauracji.
Podgrzewacze indukcyjne dla gastronomii -na czym polega?
Podgrzewacz do potraw indukcyjny jest bardzo ergonomiczny i wygodny w użyciu. Urządzenie jest funkcjonalne i przede wszystkim bezpieczne. Podgrzewacz indukcyjny skupia całe ciepło na płycie grzewczej, co zmniejsza ryzyko poparzenia się lub pożaru. Dystrybucja ciepła w podgrzewaczu indukcyjnym znacznie zmniejsza straty energii. Jest to rozwiązanie chętnie wykorzystywane w gastronomii.
Podgrzewacz zasilany jest płynnym paliwem, czyli pastą lub żelem. Sprawdzi się to szczególnie w przypadku potraw serwowanych w zamkniętych pomieszczeniach, w których nie ma przeciągu. Specjalne puszki z paliwem umieszcza się bezpośrednio pod naczyniem. Substancje są bezwonne i nie wpływają na smak potrawy.
Jakie naczynia z podgrzewaczem znajdziemy w ofercie Mondex?
Polecamy zwłaszcza naczynie z podgrzewaczem marki Allesken z serii MODERN KITCHEN. Naczynie wykonane jest wykonane z kamionki. Dzięki podgrzewaczom serwowane dania pozostaną ciepłe przez długi czas. Naczynie posiada szklaną pokrywkę z ceramicznym uchwytem. Stabilny stojak wykonany ze stali chromowanej umożliwia serwowanie gorącej potrawy. Stojak posiada miejsce na umieszczenie świeczek typu tea-light.
Naczynia występują w różnych kombinacjach kolorystycznych i wymiarach. Dostępne w ofercie są następujące wymiary z serii Modern Kitchen marki: Allesken:
- Naczynie z podgrzewaczem 1,4L 36x25x15cm
- Naczynie z podgrzewaczem 2,1L 41,5x25,6x15cm
- Naczynie z podgrzewaczem 1,6L 33,2x22xh6,6cm;
- Naczynie z podgrzewaczem 2,6L 34x25xh17cm.
Dostępne kolory to np.: biel, czerń, granat, zieleń jeśli chodzi o ceramikę kamionkową. Stelaż i dodatki (jak uchwyt w pokrywce) mogą być w kolorze złota, srebrny lub czarny.
Zaletą naczynia żaroodpornego jest możliwość używania go zarówno w piekarniku, jak i kuchence mikrofalowej. Dodatkowo nadaje się do mycia w zmywarce, a dzięki poręcznym uchwytom łatwo się je przenosi w dowolne miejsce.