Sztućce - bez nich kulinaria i gastronomia nie funkcjonują jak należy
Sztućce to narzędzie do degustacji efektów kulinarnych "popisów", umożliwiające delektowanie się specjałami i smakołykami. To także podstawowe akcesoria codziennego użytku gospodarstwa domowego. Sztućcy w kuchni nigdy nie za dużo. W dużej mierze - empirycznie udowodnione - konsumujemy również naszymi oczyma i oczywiście wszystkimi pozostałymi zmysłami. Warto więc, aby sztućce były doskonale wyważone, praktyczne w użytkowaniu, wygodne w trzymaniu w naszych dłoniach, perfekcyjnie dopasowane rozmiarem, grubością i ich ciężkością. Wówczas posiłek przyniesie wiele radości nam i naszym gościom.
Czym się kierować przy wyborze sztućców, które są także idealnym pomysłem na prezent?
Komplet sztućców to częsty pomysł na prezent np.: ślubny, jubileuszowy czy urodzinowy. Sztućce sztućcom są jednak nie równe - jak często się mawia porównując prawie, że identyczny asortyment, a jakże różny pod kątem jakościowym. Przy sztućcach to właśnie jakość jest zdecydowanie najważniejsza. Jak ją zweryfikować? Oto podstawowe punkty, które winny spełniać wyśmienite sztućce na prezent dla bliskich:
- uniwersalizm wzornictwa - najlepiej na prezent sprawdzą się wzory subtelne i delikatne. Minimalizm i prostota sprawdzą się w tym przypadku wyśmienicie. Tego typu sztućce pasują do każdego wnętrza, na okazje codzienne jak i uroczyste. Są eleganckie w swej prostocie i pięknie dopełniają każde nakrycie stołu;
- odpowiednie proporcje i doskonałe wyważenie - markowe sztućce znanych od wielu, wielu lat producentów gwarantują ów czynniki - niejednokrotnie marka potwierdza to nawet tzw. wieczną gwarancją;
- solidny ciężar - sztućce nie mogą być zbyt lekkie, ani ciężkie, ich waga musi świadczyć o ich solidności wykonania i jakości materiału. Winny być również wygodne w użytkowaniu;
- odpowiednie certyfikaty spełnienia obowiązujących norm europejskich;
- jakość stali nierdzewnej;
- możliwość czyszczenia w zmywarce i ich odporność na wszelkie uszkodzenia, zarysowania, wygięcia.
Sztućce do zmywarki? Co oznaczają oznaczenia stali typu 18/10?
Wybierając sztućce warto zwrócić uwagę na oznaczenie rodzaju stali nierdzewnej. To właśnie jakość ów stali decyduje o odporności sztućców na korozję, uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i mikrouszkodzenia po codziennym użytkowaniu w zmywarce. Sztućce nadające się do zmywarki każdorazowo muszą mieć takowe oznaczenie dopuszczenia do mechanicznego zmywania. Dodatkowo wybierzmy sztućce ze stali nierdzewnej o oznaczeniu: 18/10 , wysoce polerowane. Oznaczenie to wskazuje na zawartość chromu i niklu w stali. Pierwszą liczba 18 to zawartość pierwszego pierwiastka. Chrom na poziomie minimum 10,5% to gwarancja odporności i wytrzymałości. Z kolei liczba 10 to nikiel odpowiadający za magnetyczność czy odporność na korozję. Poziom 10 gwarantuje bardzo dobre zabezpieczenie przed korozją, a także powoduje, że stal nabiera wizualnych zalet: jest jaśniejsza i z większym eleganckim połyskiem.
Jak właściwie ułożyć sztućce. Kilka zasad nakrywania do stołu
Nakrycie stołu to wizytówka nas samych, warto więc zadbać o jego estetykę i spełnienie wszelkich zasad sovoir vivre. Wbrew pozorom samo ułożenie sztućców może okazać się kłopotliwe dla wielu z nas. Warto kierować się prostymi wskazówkami poniżej:
- sztućce układamy zgodnie z kolejnością potraw. I tak: najdalej od talerzy znajdują się sztućce do posiłku podanego jako pierwszy (czyli przystawka);
- po lewej stronie talerza układamy widelce a po prawej nóż (zawsze ostrzem w kierunku talerza), a następnie łyżkę w odległości około 3 cm od noża;
- łyżeczka i widelec deserowy znajdują się zawsze tuż nad talerzem ( trzon widelczyka skierowany w lewo, łyżeczki zaś odwrotnie - w prawo);
- gdy serwujemy rybę jako danie główne: zastępujemy tradycyjne sztućce tymi dedykowanymi do ryb: widelec z trzema zębami i nóź do rozdzielania przypominający mini łopatkę do ciasta.
W naszym sklepie z wyposażeniem wnętrz zobacz także: filiżanki, kubki, talerze, komplety obiadowe, zastawa stołowa, patelnie, garnki