Jaka obieraczka jest najlepsza w kuchni? Funkcjonalność obieraczek i skrobaków kuchennych
Skrobaczki do warzyw i owoców są niezastąpionym narzędziem w kuchni zarówno w tej prywatnej jak i w większej gastronomii. Obieraczki różnego typu zapewniają skuteczne i precyzyjne czyszczenie, usuwając brud, osad i zanieczyszczenia z powierzchni warzyw i owoców.
Pamiętajmy, że regularne czyszczenie warzyw i owoców przed spożyciem jest kluczowe dla uniknięcia zatrucia pokarmowego i zachowania zdrowia. Dzięki skrobaczkom i odbierakom dedykowanym do różnych czynności i produktów możemy mieć pewność, że nasze produkty spożywcze są wolne od szkodliwych substancji.
Obieraczki do owoców i warzyw mogą być klasyczne, manualne i proste w budowie. Niektóre skrobaczki posiadają dodatkowo specjalne funkcje, jak np. regulowane ostrza czy wymienne końcówki, umożliwiające jeszcze dokładniejsze czyszczenie.
Jak wygląda klasyczna obieraczka kuchenna?
Tradycyjna obieraczka do warzyw z rączką dostępna jest w wersji z długim, poprzecznym ostrzem ( obieraczka w kształcie litery Y z ostrzem ustawionym prostopadle do trzonka) lub w formie nożyka ze specjalnym otworem (przypomina nożyk, gdzie ostrze jest przedłużeniem trzonka). Obecnie na rynku dostępne są obieraczki, które nie dotyczą już tylko ziemniaków, marchewki, jabłek, ale ułatwiają pracę w kuchni z wieloma produktami np.: z cytrusami czy z miękkimi pomidorami. Usuwają skórkę oraz wycinają nasiona. Możemy z nimi więc nie tylko wykroić nasiona, ale usunąć wszelkie przebarwienia na skórce, wszelkie skazy, a także pokroić np.: jabłko na cieniutkie plastry. Skórki, które pozostaną, jako odpad przy użyciu takiej obieraczki są bardzo cienkie i można je dodatkowo wykorzystać, np.: do deserów czy do kandyzowania.
Na rynku pojawiają się obieraczki wyspecjalizowane, np.: obieraczka do buraków, obieraczka do jabłek, czy nawet obierak do ryb lub szparagów.
Jaki powinien być dobry skrobak kuchenny?
Dobra obieraczka do warzyw i owoców powinna być przede wszystkim poręczna i dobrze wyprofilowana, tak aby niwelować i unikać skaleczeń i urazów. Z jej pomocą obierzemy wszystkie wymagające warzywa i owoce, bez większego wysiłku.
Obieraczki do warzyw są co do zasady znacznie bezpieczniejsze od tradycyjnych noży. Dzięki temu możesz zaangażować w przygotowywanie jedzenia również najmłodszych domowników. Co jest ich również dużym atutem.
Dobra jakościowo obieraczka do warzyw i owoców to m.in.:
- lekkość i łatwość przechowywania;
- ergonomiczność konstrukcji i uchwytu – brak efektu zmęczenia dłoni nawet podczas wielogodzinnej pracy z obieraczką;
- pewność trzymania;
- komfort pracy w prawej jak i w lewej ręce;
- możliwość mycia w zmywarce;
- antypoślizgowość uchwytu;
- wytrzymałość ostrza;
- wielozadaniowość;
- płynność ruchu przesuwania się ostrza po powierzchni owocu czy warzywa, po wszelkich rowkach (konstrukcja obrotowa).
Jakie obieraczki do czego służą?
Warto zainwestować także w obieraczki z ząbkami, które są z kolei idealne do
miękkich produktów, chociażby pomidorów. Można nimi szybko i efektywnie ściągnąć skórkę z pomidora.
Jeśli chodzi o warzywa typu bulwy (np.: ziemniaki) to zwróćmy uwagę, aby obieraczka była wyjątkowo ostra.Polecamy wybrać każdorazowo model z ostrzem ze stali nierdzewnej.
Obieraczka dedykowana do ziemniaków powinna mieć wygodny uchwyt i wystarczająco ostre krawędzie. Materiał i kształt uchwytu powinny zapewnić pewny chwyt. Dobrze, gdy można zmywać w zmywarce. Najczęściej materiał wykonania skrobaka do ziemniaków to: główna część - cynk, chromowana matowa powłoka; ostrze - stal nierdzewna i uchwyt - tworzywo polipropylenowe.
W ofercie klepu Mondex polecamy zwłaszcza: skrobak do ryb na clip-stripie, komplet 2 skrobaków do jarzyn z podłużnym i karbowanym ostrzem, STARKE Obierak do szparagów.
Obieraczka do warzyw gastronomiczna – czyli zautomatyzowany proces obierania
Maszyny do obierania ziemniaków wykorzystywane w gastronomii to bardzo łatwe w obsłudze urządzenia, które pozwalają w ciągu kilku minut przygotować te warzywa do dalszej obróbki. Jej zasada działania jest prosta – bulwy umieszcza się w zbiorniku w kształcie walca, na specjalnym talerzu o chropowatej powierzchni. Ten dzięki pracy silnika obraca się, powodując ścieranie skórki z ziemniaków. Wewnętrzne ścianki zbiornika również pokryte są materiałem ścierającym. Niektóre obieraczki są wyposażone w dodatkowe elementy sprawiające, że warzywa częściej zmieniają pozycję podczas pracy urządzenia.
Obieraczka jest też stale podłączona do wody, co umożliwia bieżące wypłukiwanie odpadków powstających podczas ścierania. Umieszczony pod urządzeniem separator obierzyn zatrzymuje te pozostałości, zapobiegając ich dostaniu się do kanalizacji i ewentualnemu zatkaniu rur. Jest to bardzo praktyczne i oszczędzające czas i pracę urządzenie profesjonalne.
Obieraczki w ofercie naszego sklepu Mondex.pl – co nas wyróżnia w tej kategorii?
W ofercie Mondex.pl znajdziemy przykładowo komplet funkcjonalnych 2 skrobaków do jarzyn serii Home Chef. Są to skrobaki w formie podłużnej. Skrobaki mają stalowe elementy skrobiące i uchwyt wykonany z przyjemnego w dotyku i wytrzymałego tworzywa sztucznego. Z tej samej serii HomeChef znajdziemy też komplet 2 skrobaków do jarzyn, tym razem poprzecznych – ostrze 4,5 cm. Większy skrobak poprzeczny to skrobak Julienne – również w ofercie Mondex – z większym ostrzem 6 cm. Bardzo funkcjonalny okazuje się być także zestaw obieraków + nożyk ceramiczny. Polecamy!
Na zakończenie polecamy także wyspecjalizowane gadżety jak obierak do szparagów firmy Starke oraz funcjonalny Skrobak do cytrusów Paula.