Jak nazywa się pojemnik na masło?
Pojemnik na masło nazywany jest maselniczką. Stosowane były one w domach wielu prababć, gdzie nie było dostępu do lodówki, aby można było przechować ten produkt spożywczy, który zajmuje istotne miejsce w naszej diecie. Jednak obecnie jest to bardzo stylowy dodatek, pozwalający w ładny sposób podać masło na stół.
Jaka jest najlepsza maselniczka?
Najlepsza maselniczka powinna nie tylko dobrze się prezentować, ale także zapobiegać jełczeniu masła. Dlatego podczas zakupu warto wziąć pod uwagę następujące kwestie:
• Rozmiar – większość pojemników na masło ma standardowy rozmiar, mieszczący jedną kostkę, jak na przykład maselnica szklana ROMANCE 17,5X11XH8CM z naszej oferty. W zależności od potrzeb konsumenci mogą kupić mniejsze lub większe maselczniki.
• Materiał ma istotne znaczenie dla jakości i smaku masła – polecamy zwłaszcza porcelanowe maselniczki MAGNOLIA LUBIANA 25 cm, które wykonane są z materiałów o obojętnym charakterze, dzięki czemu masło nie przyjmuje zapachów tworzywa. Jest to także cecha wyróżniająca pojemniki na masło ze stali nierdzewnej 16X10XH4,5 CM, które są wytrzymałe i ponadczasowe.
• Podczas zakupu warto wziąć pod uwagę również design poszczególnych pudełek do przechowywania masła. Pojemnik na masło czarny będzie efektownym akcentem na każdym stole, warto także postawić na klasykę, stawiając na białe maselniczki IWONA ZŁOTY PASEK B014 o bardzo wytwornym charakterze.
Jak używać maselniczki?
Sposób używania maselniczki jest bardzo prosty – składa się ona z dwóch części: płaskiej podstawki, na którą kładzie się masło rozpakowane z folii oraz pokrywki, którą należy nałożyć na podstawę. To bardzo ważna część pudełka na masło, ponieważ w ten sposób ogranicza się dostęp tlenu, wilgoci oraz promieni słonecznych, które doprowadzają do jełczenia masła. Prosta maselnica BASIC w białym kolorze, którą można znaleźć w naszym sklepie internetowym w zupełności wystarczy, aby ograniczyć zepsucie się masła.
Ile może stać masło w maselniczce?
Czas przechowywania masła w maselnicy zależy od kilku czynników. Jeżeli masło tworzymy sami z mleka, które nie zostało poddane procesowi pasteryzacji, powinno się je przechowywać w lodówce w pojemniku na masło przez cały czas i wyciągać jedynie porcje przeznaczone od razu do zjedzenia. W przypadku masła kupionego w sklepie mamy do czynienia z produktami o większej trwałości, które mogą stać przez kilka dni w naczyniu na masło w przypadku, gdy temperatura w kuchni nie przekracza 20 stopni Celsjusza.
Do czego służy maselnica?
Maselnica służy do przygotowywania masła, zwana jest także maśniczką albo maślniczką. Tego rodzaju narzędzia wykonane są z drewna, dzięki czemu masło podczas wyrabiana nie przyjmuje smaku tworzywa. Stare maselnice składają się z podstawy zwanej konewą przypominającej beczkę oraz ubijaka, którego wprawia się w ruch w płaszczyźnie pionowej, aby ze śmietanki wytrącił się tłuszcz, który można wykorzystać do smarowania kanapek. Masło z maselnicy warto następnie przechować w dobrym pojemniku do przechowywania masła – dobrym wyborem okaże się dostępna w naszym sklepie internetowym nowoczesna szklana maselnica 18X11XH7CM, która zabezpieczy masło przed jełczeniem i będzie dobrze prezentować się na stole. Warto jednak pamiętać o tym, że dostępność tego, jak i innych pojemników na masło z naszej oferty może się różnić, dlatego zachęcamy do śledzenia strony internetowego sklepu Mondex.
Sprawdź także inne produkty z naszej oferty:
Zobacz także inne kategorie produktowe: