Do czego służy łopatka kuchenna?
Łopatka kuchenna to jedno z podstawowych akcesoriów kuchennych, niezbędnych do komfortowego funkcjonowania w kuchni. Te akcesorium uważane jest za najprostsze, podstawowe i niezbędne. Od szpatułki kuchennej zależy sprawność naszego działania, dlatego warto poświęcić jej kilka chwil.
Łopatka kuchenna stosowana jest zarówno w profesjonalnych lokalach gastronomicznych, jak i domowych kuchniach. W asortymencie naszego sklepu znajdziemy łopatki kuchenne wykonane z różnych materiałów, dedykowane do różnych, konkretnych produktów czy czynności.
Oferujemy łopatki kuchenne, które z pewnością spełnią wszystkie Państwa oczekiwania. Produkty te zostały wykonane z wysokiej klasy materiałów, wśród których dominują takie jak stal nierdzewna, poliamid, melamina, drewno, bambus, silikon czy tworzywo sztuczne.
Najważniejsze, aby łopatka kuchenna byłą dopuszczona do kontaktu z żywnością, oraz służyła nam przez lata. Znajduje ona zastosowanie do mieszania składników, przewracania i smażenia mięsa, placków, naleśników, kotletów, do nakładania dań, np.: frytek, ciast, serów, wędlin.
Jakie rodzaje łopatek kuchennych warto mieć w swojej kuchni?
Łopatka metalowa kuchenna, np.: wykonana z popularnej stali nierdzewnej jest chętnie wybierana. Najprawdopodobniej wynika to z faktu, iż metal jest materiałem trwałym. Istnieje więc duża szansa na to, że taka metalowa łopatka nie będzie ulegać uszkodzeniom przez dłuższy czas. Nie ulegnie też zniszczeniu jeśli zostanie położona blisko źródła ciepła. Metal jest jednak przewodnikiem ciepła, nagrzewa się, warto więc zwrócić uwagę, aby łopatka kuchenna miała rączkę wykonana z innego materiału. Metalowa łopatka kuchenna wygląda też bardzo nowocześnie i elegancko. Czy jednak zawsze jest praktyczna?
Metalowe łopatki kuchenne mogą powodować zarysowania na niektórych naczyniach, należy więc zastanowić się nad ich stosowaniem w przypadku powłok np.: teflonowych czy ceramicznych. Alternatywę dla niej mogą stanowić łopatki silikonowe bądź plastikowe.
Łopatki silikonowe uchodzą zdecydowanie za trwalsze niż np. plastikowe. Poza tym, silikon jest odporny zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury. Nie trzeba więc obawiać się tego, że będzie on ulegał odkształceniom. Wydaje się więc, że materiał ten jest zdecydowanie lepszą alternatywą dla wspomnianego już plastiku.
Jakie łopatki kuchenne znajdują się w ofercie Mondex?
Łopatka do patelni ProLine firmy Leifheit to łopatka wykonana z wytrzymałej stali nierdzewnej i ozdobiona gustownymi czarnymi plastikowymi wstawkami. Ma zaokrąglony uchwyt doskonale leży w dłoni, nawet gdy jest mokra. Dodatkowo jest odporna na wysoką temperaturę.
Szpatułka kuchenna Konighoffer Gler to przykład łopatki w technologii silikonowej. Gwarantuje, że nic nie będzie przywierać do patelni, łatwo odwrócić smażone produkty. Dodatkowo ma poręczny uchwyt z drewna bambusowego nie nagrzewa się i estetycznie, elegancko się prezentuje.
Łopatka do mięsa Tadar PAULA to funkcjonalne narzędzie kuchenne wykonane z trwałej stali nierdzewnej. Jest odporna na korozję i uszkodzenia mechaniczne. Posiada ergonomiczny uchwyt, a szeroka, płaska końcówka umożliwia łatwe przewracanie i serwowanie mięsa. Idealna do smażenia, grillowania i serwowania.
Łopatka do sera Tadar PAULA to eleganckie i praktyczne narzędzie kuchenne. Wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej, jest trwała i odporna na korozję. Ergonomiczny uchwyt zapewnia komfort użytkowania.
Dodatkowo w ofercie znajdziemy praktyczne w kuchni takie akcesoria jak:
- łopatka drewniana do naleśników,
- łopatka do serów,
- łopatka do tortów,
- czy też ażurowa łopatka uniwersalna kuchenna.
Najważniejsze cechy szpatułki kuchennej to:
- dobrej jakości materiał wykonania;
- solidność wykonania, trwałość;
- estetyczne i funkcjonalne łączenie materiałów;
- ergonomiczny uchwyt;
- możliwość skompletowania stojaka, podstawki;
- sposób wykorzystania, dedykowana funkcja.