Galony na wino

Filtruj według
Cena
Producenci
Kod kreskowy
Długość [cm]
Szerokość [cm]
Wysokość [cm]
Filtruj

Czym jest galon?



Galon jest naczyniem stosowanym do przechowywania różnego rodzaju cieczy, co praktykowane jest od czasów starożytnych, ale jest to jednocześnie jednostka miary objętości, stosowana w krajach anglosaskich. W Anglii jeden galon odpowiada 4,55 litra, a w Stanach Zjednoczonych 3,79 litra dla płynów i 4,4 litra dla sypkich.



Na co zwrócić uwagę podczas zakupu galonu na wino?



Dobry galon na wino powinien być naczyniem wytrzymałym, zapewniającym utrzymanie napoju w dobrym stanie przez długi czas. Podczas zakupu polecamy zwrócić uwagę na następujące elementy:





  • Dobry galon do wina powinien być wykonany z kolorowego szkła, na przykład zielonego lub brązowego, które będzie chroniło trunek przed działaniem promieni słonecznych. Wiele tego rodzaju produktów ma specjalne okienko do sprawdzania poziomu wina lub wykonane jest z nieco jaśniejszego szkła, które pozwala na określenie, jak dużo napoju pozostało wewnątrz naczynia.

  • Wiele galonów na wodę powstaje także z innych materiałów, na przykład syntetycznych tworzyw HDPE, dopuszczonych do kontaktu z żywnością.

  • Niezwykle istotny element wyboru naczynia to jego pojemność. Przy niewielkim spożyciu wspomnianego trunku, wystarczy galon na wino 5l, a przy umiarkowanym galon na wino 25 l. Jeżeli z tego rodzaju napoju korzystamy często i w większych ilościach, na przykład do gotowania, czy podczas serwowania z okazji przyjęć, dobrym wyborem będzie galon na wino 50 l.

  • Warto zwracać uwagę na to, czy galon posiada podziałkę, która pozwoli precyzyjnie odczytać, jak dużo trunku pozostało wewnątrz galonu.

  • Naczynie powinno być wyposażone w rączkę, dzięki której możliwe będzie wygodne nalanie wina do karafki lub bezpośrednio do kieliszka. Rączka powinna być dobrze wyprofilowana pod względem ergonomicznym, aby dobrze trzymała się w dłoni.

  • Wszystkie elementy galonu do wina muszą być dobrze spasowane – grube ścianki naczynia i dobrze spasowana rączka wpływa na trwałość produktu.



Jak przechowywać wino w kuchni?



Odpowiednie przechowywanie wina sprawia, że ten szlachetny trunek zachowuje pełnię swojego smaku i aromatu. Poniższe wskazówki z pewnością pomogą w odpowiednim przechowywaniu:





  • Najlepsze miejsce do przechowywania wina w kuchni to szafka lub półka, która jest ciemna, chłodna i ma stałą temperaturę. Wino powinno być przechowywane w temperaturze od 10 do 15 stopni Celsjusza.

  • Trunek należy przechowywać w butelce lub w galonie na wino w poziomej pozycji. Pozycja pozioma sprawia, że korek pozostaje stale wilgotny i nie wysycha.

  • Nie należy przechowywać wina w bezpośrednim kontakcie światła słonecznego, gdyż może to doprowadzić do utraty jego smaku.

  • Należy unikać przechowywania wina w pobliżu urządzeń generujących ciepło, takich jak lodówka lub piekarnik.

  • Dobrze jest regularnie sprawdzać stan galonów do wina. Jeżeli zauważymy jakiekolwiek pęknięcia, takiego trunku nie należy pić.



Zobacz inne produkty z naszej oferty:



- Karafki



- Kieliszki



- Szklanki



- Kubki do kawy



- Chlebak



- Serwis obiadowy

Loading...