Jak wybrać odpowiedni lejek do kuchni?
Lejek kuchenny to niezawodne narzędzie dla każdej pani domu. Dzięki nim można swobodnie przelać napoje do butelek, sprawdzają się również do przesypywania sypkich produktów, takich jak ryż, kasze, ale także mąka, orzechy itp. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę przede wszystkim na materiał, z jakiego wykonane są lejki. Konsumenci często decydują się na zakup lejków plastikowych, czego przykładem jest plastikowy lejek MAXI 200MM mix kolorów. Są one lekkie i łatwe do utrzymania w czystości.
Powyższe cechy odnoszą się także do małych lejków metalowych z tą różnicą, że są one o wiele bardziej wytrzymałe. Warto zwrócić uwagę również na silikonowe lejki – wiele z nich ma postać składanych atrybutów, co sprawdza się zwłaszcza w przypadku małej ilości miejsca do przechowywania w kuchni.
Średnica lejka ma znacznie
Podczas zakupów należy zwrócić uwagę również na średnicę lejków. Te o wąskiej końcówce, jak na przykład plastikowy lejek duży 160 mm mix kolorów dobrze sprawdzi się do przelewania płynów oraz sypkich produktów spożywczych, nadają się również do wykorzystania jako lejki do beczek. Artykuły o większej średnicy to idealne rozwiązanie w przypadku przelewania gęstych zup i sosów. Warto zwrócić uwagę na dostępne w naszej ofercie lejki do napełniania słoików mix kolorów, które mają większą średnicę – znacznie ułatwia to napełnianie słoików gorącymi potrawami.
Metalowe lejki z sitkiem to niezawodne narzędzie podczas robienia przetworów
Lejek metalowy z sitkiem to idealna propozycja dla osób, które chętnie robią przetwory, zwłaszcza różnego rodzaju syropy, soki i kompoty. Większość z nich składa się z dwóch, a nawet trzech części – lejka nakładanego na butelkę, większego pojemnika oraz sitka dopasowanego do górnego elementu. Przygotowane przetwory owocowe i warzywne można przelać przez sitko, na którym pozostaną pestki, czy pozostałości skórek owoców. Taki kuchenny metalowy lejek wyposażony ma tę zaletę, że sitko nie spada z górnej części, ale można go w łatwy sposób wyczyścić, jest także niezwykle trwały, dlatego idealnie sprawdzi się do przelewania gorących płynów do butelek i słoików.
Jak używa się lejków do kiełbas?
W ofercie naszego sklepu internetowego obecne są także lejki metalowe do kiełbas, które nasadza się na namoczone wcześniej jelito lub inną osłonkę białkową, a następnie przepuszcza się przygotowaną wcześniej masę z przyprawami. Oferujemy lejki do kiełbas w rozmiarach 5, 8 oraz 10, które sprawdzą się w przypadku wielu maszynek i pozwalają na uzyskanie wielu różnych średnic kiełbas w zależności od preferencji. Takie lejki to must have każdego domowego twórcy kiełbas!
Lejki laboratoryjne szklane i ich zastosowanie w kuchni
W kuchni dobrze sprawdzają się także lejki szklane stosowane w laboratoriach. Są one tworzone przeważnie ze szkła borokrzemowego, które odporne jest na bardzo wysokie temperatury, dlatego nadają się one między innymi do przelewania gorących napojów do przetworów, ale można wykorzystać je również do rozlewania domowego wina z beczki do czystych butelek, które następnie będą leżakowały w ciemnym i suchym miejscu.
Zobacz także inne produkty z naszej oferty: