Jaka deska do krojenia jest najbardziej higieniczna?
Deski do krojenia to podstawowe wyposażenie każdej kuchni, zarówno domowej jak i w gastronomii. Deska kuchenna obecnie to już nie tylko funkcjonalność, ale także ozdoba kuchni. Mogą występować w różnych kształtach, kolorach, wykonane być z różnych typów materiałów. Zestaw desek do krojenia jest również bardzo dobrym wyborem, gdzie otrzymujemy w komplecie deski o różnej wielkości, z tej samej, pasującej serii. Duża deska do krojenia, ale i ta mała powinny znaleźć się w każdej kuchni.
Nierzadko zastanawiamy się jaka deska do krojenia jest najlepsza, najzdrowsza i najbardziej higieniczna. Generalnie każda deska jest higieniczna, jeśli tylko stosujemy określone zasady w zakresie jej czyszczenia. Uznaje się jednak, ze najbardziej higieniczna jest deska szklana czy też bambusowa.
Szklane deski do krojenia, nie chłoną wilgoci, zapachów i niezwykle łatwo można utrzymać je w czystości, ponieważ możemy umyć je ręcznie lub w zmywarce.
Deska do krojenia bambusowa również jest higieniczna. Włókno bambusowe ma naturalne właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne, co sprawia, że jest bardziej higieniczne niż inne materiały. Działa również jako naturalny środek przeciwdziałający powstawaniu nieprzyjemnych zapachów. Włókno bambusowe jest produkowane z naturalnego surowca, jakim jest trawa bambusowa. Jest to dodatkowo materiał ekologiczny, ponieważ bambus jest rośliną szybko rosnącą i nie wymaga stosowania pestycydów czy nawozów chemicznych. Proces produkcji włókna bambusowego jest również bardziej przyjazny dla środowiska niż tradycyjne metody produkcji innych rodzajów włókien.
Pamiętajmy jednak, że nawet najbardziej higieniczna deska do krojenia wymaga szczególnego traktowania – mowa tutaj o zachowaniu ich w należytej czystości. Najprościej możemy tego dokonać z użyciem detergentu, najlepiej płynu do mycia naczyń i kuchennej gąbki, którą dokładnie wyszorujemy powierzchnię deski. Jeżeli producent naniesie na produkcie informację o czyszczeniu w zmywarce, polecamy od czasu do czasu takie czyszczenie zastosować.
Jakie rodzaje desek wyróżniamy – ich zalety i wady w skrócie
Najczęściej stosowana jest drewniana deska do krojenia, króluje w prywatnych kuchniach. Polecamy te wykonane z dębu, akacji, jesionu, gruszy, a także z buku, cisu i grochodrzewa. Te najtwardsze wykonane są z hebanu i kokosu.
Zalety deski drewnianej do krojenia:
• naturalne właściwości bakteriobójcze, ale wymaga odpowiedniej pielęgnacji;
• W zależności od danego gatunku drewna, deska będzie cechować się mniejszą lub większą twardością.
• ma właściwości do zasklepiania drobnych nacięć.
• Nie tępi noży tak jak deska kamienna czy szklana;
• doskonała do krojenia pieczywa i innych suchych produktów. Mięso i ryby lepiej kroić na deskach z innego materiału.
• Może służyć jako podkładka pod nagrzane garnki lub pod wyjmowaną z piekarnika blachę.
Wady:
• Wchłania wodę, odbarwia się i przesiąka zapachami;
• Wilgoć może przenikać do głębszych warstw drewna, powodując namnażanie się bakterii.
• Nie można jej myć w zmywarce.
Zalety deski bambusowej do krojenia:
• Twarda i trwała, ale jednocześnie nie tępi używanych na niej noży.
• Mocno sprasowane włókna nie chłoną wilgoci i nie stają się pożywką dla bakterii.
• jest przyjazna dla środowiska, ekologiczna
• Dość szybko wysycha, ale po każdym umyciu lepiej przetrzeć ją czystą ściereczką do sucha.
Wady:
• Nie jest dostosowana do mycia w zmywarkach. Kontakt z większą ilością wody może osłabić strukturę bambusa, a tym samym obniżyć odporność deski na uszkodzenia.
Deska szklana do krojenia – główne zalety:
• Bardzo higieniczna. Nie chłonie wilgoci i nie doprowadza do rozwoju bakterii.
• Odporna na działanie nawet silnych detergentów i można je myć w zmywarkach.
• Nie chłonie zapachów, znakomita więc do krojenia mięsa, ryb, cebuli i czosnku.
• Dostępne w wielu kolorach i wzorach, prawdziwa dekoracja kuchni.
Wady:
• Twardy materiał przyspiesza tępienie noży. Lepiej nie używać na nich noży ceramicznych.
• Mogą ulec stłuczeniu lub wyszczerbieniu.
• Śliski materiał, który wymaga ostrożności podczas przygotowywania posiłku;
• Stosunkowo ciężka i nieporęczna.
Deski do krojenia z tworzyw sztucznych, czyli plastikowa deska do krojenia i jej atuty:
• wykonane są z bardzo higienicznego materiału, który nie sprzyja namnażaniu się bakterii. Dopiero, gdy stają się nadto zarysowane, w powstałych rowkach mogą rozwijać się bakterie.
• Odporne na szorowanie i silne detergenty. Niektóre można myć w zmywarkach.
• Z początku tworzywo sztuczne nie chłonie zapachów, ale w miarę użytkowania i pojawiających się zarysowań, zaczynają wchłaniać intensywne zapachy.
• Nie tępią noży. Można używać na nich nawet noży ceramicznych.
• Są lekkie i wygodne w przenoszeniu.
• Dostępne w wielu kolorach, dzięki czemu każdą z nich możemy przeznaczyć do innego rodzaju produktów.
Wady:
• Brak naturalnej ochrony przed nacięciami, nie mają właściwości zasklepiających.
• Po czasie chłoną zapachy, a w rowkach rozwijają się bakterie.
• Porysowane deski z tworzywa sztucznego wyglądają nieestetycznie.
• Plastik łatwo się zabarwia.
Marmurowa deska do krojenia i jej najważniejsze zalety:
• Prezentują się wyjątkowo i elegancko w każdej kuchni, dodają wnętrzu luksusu;
• Można na nich kroić lub serwować przekąski, sery, pizzę i ciasta.
• Są bardzo higieniczne, odporne na bakterie i pleśń.
• Bardzo łatwo utrzymać je w czystość. Nie chłonie wody i zapachów.
• Odporne na zarysowania, barwienie i odbarwianie.
Wady:
• Kamień to ciężki materiał, dlatego może być niewygodna w przenoszeniu.
• Tępi noże;
• W czasie krojenia twardych produktów, nóż może się ślizgać po desce. Dlatego wymaga szczególnej ostrożności.
Czy kolor deski do krojenia ma znaczenie? Profesjonale deski do krojenia w lokalach gastronomicznych
Plastikowe deski do krojenia są powszechnie stosowane w restauracjach, gdzie co istotne, każdy artykuł dostosowany jest do innego produktu spożywczego. Przepisy sanitarne dokładnie precyzują, jakimi kolorami muszą być one oznaczone, co dokładnie sygnalizuje, do jakiego produktu spożywczego są one przeznaczone. Można je myć zarówno ręcznie, jak i mechanicznie, jednak dosyć szybko się niszczą, co wymaga częstej wymiany.
Poniżej przedstawiamy ich spis wraz z konkretnym przeznaczeniem:
• deski białe – służą do krojenia pieczywa oraz nabiału;
• deski niebieskie – stosowane są do owoców morza oraz surowych ryb;
• deski czerwone – używamy ich do surowego mięsa;
• deski żółte – przeznaczone są do surowego drobiu;
• deski brązowe – do wędlin i gotowanego i mięsa
• oraz deski zielone, na których kroimy warzywa i owoce.
Wprowadzenie takiego jasnego i czytelnego podziału jasno określa jaki kolor deski do czego służy, co jest gwarantem bezpieczeństwa dla zdrowia spożywających.
W sklepie internetowym Mondex znajdziemy zarówno deski klasyczne białe plastikowe o różnych wymiarach, jak i deskę do krojenia prostokątną z marmuru czy też serię desek ARIA wykonanych ze szkła. W ofercie znajdziemy też kolorowe deski: czerwona, zielona i niebieska.
Zobacz wybrane produkty: