Jakie naczynia wybrać do serwowania potraw?
W domu nie może zabraknąć naczyń do serwowania potraw, które uzupełniają zasadniczą część zastawy. Salaterki w kilku rozmiarach, patery na ciasto i tort, sosjerki – sprawdzą się w codziennym użytkowaniu oraz w czasie przyjęć.
Podczas spotkań przy stole dobrze jest zaopatrzyć się także w naczynia do serwowania potraw z podgrzewaczem, które przez dłuższy czas utrzymają ciepło przygotowanego mięsa, gulaszu lub zapiekanki.
Naczynie do serwowania przekąsek, które sprawdzą się podczas przyjęć
Nieodzowną częścią każdego przyjęcia są przekąski stworzone w taki sposób, aby można było gotową, jedną porcję od razu wziąć do ust. Mogą to być różnego rodzaju niewielkie kanapeczki oraz burgery, jak również koreczki. Warto wtedy zastosować stylowe naczynia do serwowania przystawek. Przybierają one różnorodną formę, najczęściej są to niewielkie półmiski, ale także kilkuczęściowe patery przedzielone na części, gdzie możemy umieścić różne rodzaje przekąsek, a do środkowego naczynia wylać sos lub dip. Klasyka to oczywiście biel, nierzadko w połączeniu z drewnianymi deskami, jednak warto dobrze wyeksponować nasze przystawki dzięki zastosowaniu bogato zdobionych naczyń, na przykład polskiej produkcji z manufaktury Bolesławieckiej.
Jakie naczynia do serwowania sushi?
Do podawania sushi najlepiej sprawdzają się gotowe zestawy, w skład których wchodzą 2-3 kwadratowe półmiski z delikatnie uniesionym rantem oraz poręczne miseczki do podawania sosu. W większości przypadków wykonane są z porcelany i zawierają azjatyckie motywy zdobnicze, co wskazuje na rodowód tego rodzaju dania.
Jak wygląda prawidłowe serwowanie potraw i przekąsek?
Każdy posiłek – od śniadania po kolację ma istotne znaczenie dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia, ponadto wiąże się z tym pewnego rodzaju ceremoniał. Bardzo często jest to powód do spotkania się z rodziną i przyjaciółmi przy jednym stole, na przykład z okazji urodzin, chrztu świętego oraz pierwszej komunii. Dlatego równie istotne jest zadbanie o właściwe serwowanie potraw, ale także przekąsek. Zazwyczaj przystawki podawane są, jako pierwsze na niewielkich talerzykach – mają one za zadanie pobudzić nasze kubki smakowe i zwiększyć apetyt na kolejno podawane dania. Podczas podniosłych uroczystości, jako pierwsze podaje się zupy, tutaj jednak są pewne zastrzeżenia, jeśli chodzi o typ naczyń. Do zup czystych stosujemy głównie bulionówki, dopuszczalne są także talerze głębokie. Jeżeli jednak zamierzamy podawać zupę krem, wtedy najlepsze będą talerze głębokie. Z kolei do głównego dania przydadzą się duże, płaskie naczynia. Warto jednak zadbać o to, aby na stole podać inne naczynia do serwowania, w tym sosjerkę, która pozwoli na wygodne nalanie porcji sosu, czy salaterki do surówek oraz sałatek.
Gdzie szukać dobrych naczyń do serwowania?
Sklep internetowy Mondex oferuje szereg praktycznych naczyń do serwowania przystawek oraz głównych dań, które cechują się unikatowym wzornictwem oraz wysoką jakością wykonania. Znajdziesz u nas między innymi praktyczne patery, bombonierki oraz sosjerki, a także szeroki wybór salaterek, przyprawników, czy mleczników.
Sprawdź inne dostępne produkty”
- Chlebaki
- Kubki
- Sztućce
- Szklanki