Jaka krajarka do warzyw? Czym szatkować warzywa?
Najczęściej wybierane są krajalnice ręczne, które mają kilka wymiennych wkładów do krojenia warzyw w różne kształty. Krajalnica do warzyw to bardzo proste urządzenie. Na umieszczony w rączce szpikulec przyczepiamy warzywo i przesuwamy po tarce. Właściwie włożone ostrza kroją produkty na odpowiedniej grubości paski, plastry czy słupki.
Krajalnica do warzyw elektryczna na pewno oszczędzi czas i jest bardzo przydatna w sytuacjach, kiedy kroimy często i dużo. Ale jest zdecydowanie większa i wymaga przestrzeni do jej przechowywania.
Dobra krajalnica do warzyw ma ostrza wykonane ze stali nierdzewnej. Należy sprawdzić też, czy poszczególne elementy łatwo można wyczyścić, czy nadają się do mycia w zmywarkach.
Ręczna krajalnica do warzyw to niewielkie, poręczne urządzenie z metalową siateczką. Wystarczy, że przyłożysz do niej wybrane warzywa i lekko dociśniesz – krajacz do warzyw w kilka chwil zamieni w równą kostkę ziemniaki, gotowaną marchew i seler. Jest to swoiste sitko do krojenia warzyw.
Ręczna krajalnica do warzyw w kostkę idealnie sprawdzi się do przygotowania klasycznej sałatki jarzynowej albo sałatki ziemniaczane
Prosta krajalnica do jajek – jedno z bardziej przydatnych i sprawdzonych od lat gadżetów kuchennych
Pokrojenie jajka na idealne, cienkie plasterki graniczy z cudem, żółtko się kruszy, a białko ugina pod naciskiem noża. Krajacz do jajek to proste urządzenie. Składa się z podstawy z zagłębieniem na jajko oraz metalowej gilotyny. Obrane ze skorupki jajko umieszcza się na podstawie i opuszcza gilotynę. Takim sposobem otrzymujemy idealne, cienkie plasterki jajka.
Droższa jest krajalnica do jajek w całości wykonana ze stali nierdzewnej. Przy zakupie należy sprawdzić, aby w każdym typie gilotyna była wykonana ze stali nierdzewnej.
Sposób na szybkie poszatkowanie cebuli, czyli odpowiedni krajacz do cebuli czy siekacze do cebuli
Krajalnica do cebuli inaczej znana, jako kostkownica do warzyw, w tym do cebuli w kostkę pozwoli Ci szybko zamienić cebulę w równe, małe kosteczki – bez łez i dyskomfortu krojenia cebuli.
Jeśli chcemy posiekać drobno cebulę to wybierzmy wygodny uchwyt albo maszynę do krojenia cebuli. Uchwyt ułatwi Ci przytrzymywanie cebuli, którą następnie szybko pokroisz ostrym nożem – dzięki naszemu urządzeniu cebula nie przesunie się, ani nie wyśliźnie z Twoich rąk.
Z kolei przy użyciu maszynki do cebuli (czyli tak naprawdę wielofunkcyjnego urządzenia do krojenia warzyw w kostkę) szybko posiekasz każde twarde warzywo w tym cebulę.
Czym pokroić warzywa w słupki?
Sprawdzonym sposobem jest tzw. mandolina do warzyw. Jest to specjalne narzędzie do krojenia warzyw na cienkie paski. Mandolina posiada regulowaną grubość krojenia, dzięki czemu możesz uzyskać idealne paski.
Mandolina to niewielkie urządzenie składające się z płaskiej powierzchni wyposażonej w ostrze, które umożliwia bezpieczne, szybkie i przede wszystkim niezwykle precyzyjne krojenie warzyw i owoców. Produkt przeznaczony do poszatkowania wystarczy przesuwać w przód i w tył po ostrzu, aby poniżej mandoliny zaczęły pojawiać się jednolite plastry, piórka lub słupki. Owoce i warzywa można przesuwać pod różnymi kątami.
Możliwość wymiany ostrzy w mandolinie jest bardzo przydatna, ponieważ dzięki niej mandolina może wyczarować poza plastrami szereg innych kształtów i rodzajów cięcia, np.: wstążki, piórka czy julienne tzw. słupki.
Jakie rodzaje krajaczy znajdziemy w sklepie Mondex.pl?
W ofercie Mondex.pl znajdziemy przede wszystkim klasyczne i sprawdzone krajalnice do jajek. Niedużej wielkości, lekkie, poręczne i łatwe do przechowywania. W każdej kuchni sprawdzi się także ręczna krajalnica do frytek. Polecamy zwłaszcza krajalnicę do frytek marki Leifhert. Dzięki i dwóm wkładom tnącym, które umożliwiają wybór grubości 10 lub 12 mm, z łatwością przygotujesz ziemniaki na frytki, ale pokroisz także inne warzywa. Krajalnica jest więc uniwersalna i wszechstronna.Specjalnie zaprojektowany uchwyt jest miękki w dotyku i bardzo wygodny, a antypoślizgowa podstawa zapewnia maksymalną stabilność podczas krojenia, łatwo wyjąć i opłukać ostrza .Dzięki krajalnicy, wygodnie pokroimy warzywa na kostkę, ziemniaki na frytki itp.
Dla osób piekących biszkopt polecamy nóż czy też piłkę do cięcia biszkoptu. Nóż regulowany do cięcia biszkoptów z ząbkami wykonany jest ze stali nierdzewnej. Nóż posiada regulację wysokości na której można przeciąć biszkopt, ostrze można ustawić na różnych wysokościach. Długie i ząbkowane ostrze sprawi że idealnie przekroisz ciasto biszkoptowe lub inne wypieki. Nóż posiada wygodny i ergonomiczny i bezpieczny uchwyt.
Polecamy także niezastąpione gadżety kuchenne z serii krajacze jak: sitko duże do jarzyn, krajalnicę do jabłek oraz klasyczne radełko do ciasta czy pizzy z metalową końcówką i drewnianym uchwytem.