Salaterki

Filtruj według
Cena
Producenci
Symbol
Kod kreskowy
Materiał
Kolor
Długość [cm]
Szerokość [cm]
Wysokość [cm]
Kontakt z żywnością
Materiał
Pojemność [ml]
Zmywarka
Kuchenka mikrofalowa
Filtruj

Do czego służą salaterki?



Salaterki wynaleziono we Francji. Ich polska nazwa pochodzi od francuskiego określenia „saladier”, oznaczającego sałatkę. Początkowo były wykonywane z drewna lub metalu, a od XVIII wieku również z porcelany. Salaterki szklane zyskały na popularności w XIX, a po upowszechnieniu się tworzyw sztucznych w XX wieku, także z plastiku. Jak wskazuje nazwa, służą one do podawania sałatek, dzięki czemu to niepozorne danie efektownie prezentuje się na każdym stole.



Jak wybrać dobrą salaterkę?



Podczas zakupu wspomnianego elementu zastawy, warto wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii:





  • Wielkość salaterki powinna być dopasowana do liczby osób, którym będziesz serwować sałatkę – można postawić jedno większe naczynie na stole lub rozdzielić porcje sałatki na mniejsze salaterki i postawić w kilku miejscach długiego stołu.

  • Zwracajmy uwagę na materiał zastosowany w procesie produkcji. Wysokiej klasy salaterki porcelanowe zawsze prezentują się efektownie, lecz są one najdroższe spośród wszystkich dostępnych produktów. Rewelacyjnie sprawdzają się naczynia ze szkła, które są transparentne i eksponują znajdujące się w nim danie. Możemy zdecydować się na zakup plastikowych, lekkich salaterek, ale także metalowych naczyń, które jednak po dodaniu do środka sałatki mogą być trudne w przenoszeniu.

  • Uwzględnijmy design naczyń, który powinien dobrze komponować się z pozostałymi elementami zastawy.

  • Dobre salaterki powinny być łatwe do utrzymania w czystości. Zwracajmy zatem uwagę na to, czy posiadają na etykiecie informację, że nadają się do mycia w zmywarce. Pozwoli to zaoszczędzić nasz czas, jak i pieniądze.

  • Warto stawiać na produkty uznanych marek, takie jak salaterki Lubiana, które cechuje wyjątkowa stylistyka i wysoka trwałość.



Co podawać w salaterce?



Salaterki na sałatkę uważane są za jedne z najbardziej uniwersalnych elementów zastawy stołowej. Doskonale sprawdza się do serwowania nie tylko sałatek, ale także innych potraw:





  • Świetnie sprawdzają się, jako salaterka do zupy – oczywiście takie naczynia powinny być odpowiednio mniejsze, na przykład o pojemności od 330 do 400 mililitrów, aby pomieścić jedną porcję dania.

  • Salaterki na nóżce doskonale eksponują okazałe przekąski, takie jak galaretki z owocami, czy desery do samodzielnego nabierania, na przykład panna cottę.

  • Nadają się także do podawania głównych dań na bazie makaronu – spaghetti wymieszanego z sosem bolognese, penne z kurkami, czy makaronu tagiatelle z krewetkami. Jednak takie naczynie powinno być odpowiednio większe i wyższe, aby pomieścić danie dla kilku osób i jednocześnie nie zachlapać stołu podczas nabierania porcji na talerz.

  • Zarówno duże, jak i małe salaterki doskonale sprawdzają się do podawania słodkich, jak i słonych przekąsek. Jeżeli spodziewamy się większej liczby gości, możemy w niewielkich salaterkach podać krakersy, czekoladowe kuleczki, czy bajaderki. Duże salaterki sprawdzą się podczas seansu z przyjaciółmi, gdy przygotowujemy większą ilość popcornu.



Sprawdź także inne dostępne produkty:



- Talerze kwadratowe



- Talerze obiadowe



- Lubiana talerze



- Chlebaki



- Serwis obiadowy



- Drewniane noże w bloku

Loading...