Oferta na Boże Narodzenie już trwa! | Zobacz więcej...

28.08

Noże Kuchenne: Jak Wybrać i Ostrzyć Noże jak Profesjonalista?

Dobre noże do kuchni to podstawowe wyposażenie kucharza, także tego domowego. Nic tak nie ułatwia gotowania, jak one! Trzeba jednak zaznaczyć, że wybór noży kucharskich musi być przemyślany. Należy uwzględnić wiele kwestii, które okażą się istotne podczas krojenia różnego rodzaju składników - zarówno mięsa, jak i delikatnych warzyw. Czym odznaczają się najlepsze produkty?

- są wykonane z wysokiej jakości materiałów,

- mają dobrze wyprofilowane rączki,

- są solidne i ostre.

Wiele osób ceni też sobie gotowe zestawy, które łączą się z jeszcze jednym atutem - od razu nabywasz kilka sztuk niezbędnych ostrzy. Dodatkowo, często dołączony jest do nich pojemnik, w którym możesz je przechowywać. A to pozwala na rozsądne zagospodarowanie miejsca na kuchennym blacie!

Z jakiego materiału robi się profesjonalne noże kuchenne?

Jak już wyjaśniliśmy, profesjonalne noże kuchenne muszą być jak najwyższej jakości. Doświadczeni szefowie kuchni nigdy nie pomijają tej cechy. Mamy dla Ciebie krótkie podsumowanie różnych dostępnych materiałów, które stosuje się w produkcji.

1. Stal nierdzewna:

- powszechna i łatwo dostępna,

- niedroga,

- odporna na rdzę,

- możliwe trudności w ostrzeniu.

2. Stal wysokowęglowa:

- wytrzymała,

- dobrze utrzymuje połysk,

- droższa niż stal nierdzewna.

3. Tytan:

- ostry,

- lekki,

- wygodne użytkowanie,

- przez swoją elastyczność nie nadaje się do cięcia twardych produktów.

4. Ceramika:

- długo zachowuje ostrość,

- ostrze jest precyzyjne,

- noże mogą być pozbawione wagi i bardziej kruche.

Znając te mocne i słabsze strony wykorzystywanych tworzyw, możesz ocenić, które noże kucharskie będą dla Ciebie najlepszym wyborem. W naszej ofercie znajdziesz na przykład nóż do mięsa 20 cm Sola, dla którego z pewnością znajdziesz zastosowanie.

Jak ostrzyć noże kuchenne na kamieniu?

Aby dobre noże do kuchni służyły Ci jak najdłużej, musisz o nie dbać. To oznacza, że od czasu do czasu trzeba je ostrzyć, a najlepiej robić to, jak profesjonalista. Tylko w jaki sposób? Po pierwsze - używaj tylko mokrego kamienia, miej na uwadze też to, że w czasie całego procesu musi być on pokryty wodą. Jeśli po pewnym czasie nie widzisz już wody podczas przesuwania noża - zmocz ponownie kamień. Po drugie - kamień namocz w letniej wodzie przez około pół godziny lub według zaleceń producenta. Pamiętaj, że ciepła woda spowoduje utratę jego parametrów!

Profesjonalna technika ostrzenia noży kuchennych

Mamy też kilka wskazówek na temat profesjonalnej techniki ostrzenia noży kuchennych, które możesz wykorzystać w domowych warunkach:

- ostrz noże przesuwając je tylko w jednym kierunku,

- przerwij przeciąganie, zanim nóż spadnie z kamienia,

- ostrz drugą stronę tak długo, aż zniknie zadzior stali; jeśli pierwszą stronę przeciągasz 15 razy, przy drugiej wystarczy 5.

Dodatkowo stosuj się do tych rad także podczas polerowania noży kucharskich.

Jak używać musaka ceramicznego?

Pochylmy się też nad techniką ostrzenia noży na musaku ceramicznym. Tutaj działa się tak samo, jak w przypadku kamienia, czyli wykonuje się ruchy tylko w jednym kierunku, unika się spadania ostrza z przyrządu i przekłada się nóż po naostrzeniu jednej strony. Co jednak jest jeszcze istotne? To, że noże muszą być czyste. Dodatkowo warto je dobrze podostrzyć na musaku przed rozpoczęciem użytkowania. Dlaczego? Ponieważ ta czynność ma istotny wpływ na komfort pracy.

Jakie ostrza proponujemy?

Mamy dla Ciebie wiele praktycznych profesjonalnych noży kuchennych oraz ostrzałek, które bez wątpienia Ci się przydadzą. Gorąco zachęcamy do tego, żeby zaopatrzyć się w przynajmniej kilka rodzajów ostrzy.

Możemy wymienić tu m.in. SMART GRANIT nóż szefa kuchni 8” 988M ze stali nierdzewnej z dodatkiem chromu, co zapewnia trwałość i odporność na korozję. Przyda Ci się też nóż do warzyw i owoców 9 cm ZWIEGER PRACTI PLUS z ergonomicznym uchwytem. Szukasz kilku produktów, które będą pochodziły z tej samej serii? Sprawdź BASIC KITCHEN, czyli komplet czterech noży, nożyczek i obieraka. Możliwości przygotowaliśmy jednak o wiele więcej. W opisie dostępnych produktów znajdziesz informacje na temat podstawowych parametrów, jakimi się odznaczają.

Zobacz również inne wpisy blogowe oraz produkty:

Produkty

Nowości
Bestsellery
Promocje
Trendy
Loading...