06.10

Jakie wyróżniamy rodzaje noży do sera?

Jakie wyróżniamy rodzaje noży do sera?

Smakosze przetworów mlecznych cenią sobie ich właściwe serwowanie, które obejmuje m.in. podanie odpowiednich sztućców. Dlatego też wyróżniamy rodzaje noży do sera służące do krojenia serów twardych, półtwardych i miękkich. Każdy wytwór charakteryzuje się innymi cechami i smakiem, podobnie jak sztućce odznaczają się odmiennym projektem. W kuchni miłośnika kulinariów wprost powinny znaleźć się rozmaite noże do sera, po które będzie sięgał regularnie.

Noże do serów twardych i półtwardych - przykłady

Rodzaje noży do sera obejmują także te do serów twardych i półtwardych - parmezanu, goudy, cheddara i innych. Na tej liście znajduje się nóż płaski, do łupania parmezanu, tasak, tarki oraz pozostałe podobne do wspomnianych. Tego rodzaju noże do sera półtwardego lub twardego umożliwiają jego równomierne, bezproblemowe krojenie, dzięki czemu możesz zaserwować przetwory mleczne na dedykowanej temu paterze lub gotowych kanapkach. Takie sery doskonale sprawdzą się na przykład w roli przystawki.

Noże do serów miękkich, czyli jakie?

Do serów miękkich zaliczają się sery pleśniowe, na przykład brie, camembert. Bywają one trudne do krojenia ze względu na specyficzną konsystencję. Dlatego warto zaopatrzyć się w dedykowane im rodzaje noży do sera miękkiego. Na uwagę zasługuje ostrze dziurkowane, do którego nie przyklejają się produkty. Jest to tak zwany typ cheesy. Nóż do sera brie jest ostry i cienki, co ułatwia krojenie oraz co ważne - nie gniecie go. Występuje także model z rozwidlonym czubkiem, który może służyć również jako widelec i krajalnica, którą możesz precyzyjnie kroić sery miękkie na plastry.

Noże do sera - co do smarowania?

Wśród rodzajów noży do sera warto wymienić również te do przetworów topionych, maziowych. Takie sztućce są płaskie, solidne, zaokrąglone. Zdecydowanie ułatwiają smarowanie kanapek wybranym produktem. Smakosze docenią obecność takiego noża do serów w ich kuchni. Co więcej, ostrze może służyć również do rozprowadzania masła, past, pasztetów i innych podobnych tym produktów.

Dobierz nóż do sera do swoich potrzeb

Noże kuchenne do sera warto dobierać zgodnie ze swoimi preferencjami względem spożywanych przetworów. O ile nie zajmujesz się kuchnią zawodowo, możesz zdecydować się jedynie na wybrane modele. Oznacza to, że w zależności od tego, jakie sery najczęściej smakujesz, możesz sprawić sobie dedykowane im ostrza. Rodzajów noży do sera jest wiele, dlatego wybór jest ogromny. Posiadanie przynajmniej kilku wariantów we własnych zasobach z pewnością okaże się opłacalne, kiedy tylko zechcesz uraczyć gości smakowitymi przekąskami.

Podaj sery jak wypada

Sery możesz podać na eleganckiej paterze w formie plastrów lub koreczków. Jeśli jednak decydujesz się umieścić na tacy całe kawałki, warto dołączyć do nich sztu ce. Należą do nich różnego rodzaju noże do sera, które dobierz w zależności od typu przetworów, jakie podajesz. Dzięki temu uda Ci się uraczyć gości wyśmienitymi przystawkami, z nienaganną oprawą.

Zobacz także:

Zainspiruj się także wpisami blogowymi, np.:

Nasze Produkty

Nowości
|
Bestsellery
|
Promocje
Loading...