Co to znaczy sosjerka?
Sosjerka to naczynie dedykowane do nalewania sosu na talerz. Jest to o tyle istotne, że większość dań podaje się z sosem osobno (nie dotyczy to wędlin w plastrach podawanych z minimalną ilością sosu dla podbicia smaku wyrobów), dlatego takie naczynie jest bardzo praktyczne i dobrze prezentuje się na stole.
Warto wyraźnie odgraniczyć sosjerki do sosów od naczyń zwanych dipówkami. Jak wskazuje nazwa, dipówki przeznaczone są do serwowania dipów. Są to bardzo gęste sosy, które trudno jest nalać za pomocą klasycznej sosjerki. Są to przeważnie małe naczynia w kształcie okrągłym lub kwadratowym, w których można zanurzyć warzywa, nachosy i wiele innych przysmaków.
Jak wygląda sosjerka?
Sosjerki przypominają kształtem niewielkie dzbanki – są one nieco pękate, mają dzióbek pozwalający na wygodne nalewanie sosu na talerz oraz uchwyt do trzymania. Większość produktów ma kształt zbliżony do siebie, różnią się jednak detalami oraz kolorystyką. Klasyka to oczywiście białe sosjerki, czego dobrym przykładem jest biała sosjerka ROCOCO 0001, istnieją także naczynia o mocniejszym designie, w tym czarne sosjerki, które zwłaszcza w połączeniu z białą zastawą dobrze wyglądają, tworząc ciekawy akcent kolorystyczny na stole.
Warto zwrócić uwagę również na dostępne w ofercie naszego sklepu internetowego przezroczyste sosjerki szklane 20X13XH11,5 CM, które eksponują sos, a przy tym są uniwersalne i pasują do każdego stylu zastawy.
Ile ml ma sosjerka?
Pojemność to istotna cecha różnicująca sosjerki do sosów. Małe sosjerki mają około 80 mililitrów, jednak znacznie praktyczniejsze są naczynia o większej pojemności. Warto zwrócić uwagę na produkty z internetowego sklepu Mondex – mają one pojemność od 400 mililitrów (w przypadku białej nowoczesnej sosjerki VICTORIA) do nawet 500 mililitrów (np. biała elegancka sosjerka ROCOCO 0001).
Z czego powinna być wykonana dobra sosjerka do sosu?
Najlepsze w swojej klasie są porcelanowe sosjerki do sosu, ponieważ dobrze się prezentują, a przy tym utrzymują ciepło emulsji. Konsumenci często decydują się także na zakup sosjerki ze stali nierdzewnej, które ładnie wyglądają, a przy tym są bardzo wytrzymałe, dlatego z pewnością przydadzą się podczas wielu przyjęć.
Warto wspomnieć również o sosjerkach plastikowych – one różnią się jednak od wspomnianych powyżej produktów tym, że są to artykuły jednorazowe, stosowanie głównie w przypadku dań na wynos.
Naczynia na sosy – zobacz, jak elegancko podać sos do wielu różnych potraw
Podawanie wielu różnych przysmaków na stół nierozerwalnie łączy się z zasadami savoir-vivre, dotyczy to także kwestii podawania sosjerki do sosów. Znajdują one zastosowanie zwłaszcza w przypadku niezbyt gęstych emulsji, których konsystencja pozwala na komfortowe nalanie sosu na talerz. Dotyczy to zarówno zimnych sosów, jak vinegret, ale także ciepłych, na bazie mięsnych i warzywnych wywarów.
Znawcy reguł savoir-vivre wskazują, że najlepiej w tej kwestii wypadają białe sosjerki, które elegancko prezentują się na każdym stole. Świetnym przykładem jest tutaj sosjerka porcelanowa biała IWONA ZŁOTY PASEK B014, która ma złote zdobienia w środkowej i górnej części, co przyciąga spojrzenia. Design tej dużej sosjerki dopełniają delikatne tłoczenia – z pewnością będzie prezentować się rewelacyjnie na każdym stole!
Warto pamiętać o praktycznej wskazówce, która przyda się podczas każdego przyjęcia. Aby sos na dłużej pozostawał ciepły, warto jest sosjerkę przepłukać wrzątkiem. W ten sposób naczynie się ogrzeje i dłużej utrzyma temperaturę sosu.
Dobrym rozwiązaniem jest także wykorzystanie sosjerki z podgrzewaczem. Składają się one z podstawki, do której umieszcza się podgrzewacz, a na to stawia się naczynie z sosem. Podgrzewacz delikatnie ogrzeje sos znajdujący się w sosjerce, ale nie doprowadzi go do wrzenia, co jest świetną opcją na długie biesiadowanie.
Zachęcamy do śledzenia naszej oferty, aby upewnić się, czy zaprezentowane produkty są w dalszym ciągu dostępne.
Poznaj także inne produkty z naszego asortymentu: