Jaka twardość noża?
Dobry nóż jest nie tylko ostry, ale i twardy. Ostatni z tych parametrów charakteryzuje pomiar tak zwanej skali Rockwella (HRC). Mierzy ona odporność danego materiału na wgniecenia. Im wyższa wartość HRC, tym twardszy jest nóż. Noże o wyższej twardości są bardziej odporne na stępienie, ale też bardziej kruche. Noże o niższej twardości są mniej odporne na stępienie, ale też bardziej elastyczne. Wybór odpowiedniego narzędzia do naszej kuchni jest niezwykle istotny, aby można było bezpiecznie kroić często duże i bardzo twarde produkty, jak na przykład seler korzeniowy, arbuz, ale także marchew i ziemniaki. Dzięki temu minimalizujemy ryzyko, że nóż obsunie się po danym produkcie spożywczym i dojdzie do skaleczenia.
Ile powinna wynosić twardość noża?
Twardość noża uzależniona jest od tego, z jakiego materiału dane narzędzie zostało wykonane. Wartość HCR odpowiedniodo różnych rodzajów noży kształtuje się następująco:
- Noże o niskiej wartości HRC, w przedziale 50-54, są dosyć miękkie, a przy tym bardziej odporne na ukruszenia i są łatwiejsze do naostrzenia. Są idealne do pracy z miękkimi składnikami, jak warzywa, owoce czy niektóre rodzaje mięs (najczęściej te w stosunkowo niewielkich kawałkach).
- Narzędzia o średnich wartościach HRC, na przykład 55-59 mają największe zastosowanie, ponieważ można wykorzystać je do krojenia mięs, ryb, serów oraz warzyw.
- Twarde noże, o wartościach HRC osiągają zakres 60-66 HRC, są bardzo trwałe, jednak nierzadko wymagają specjalistycznego ostrzenia. Najlepiej sprawdzają się do obróbki bardzo twardych produktów spożywczych, na przykład mięs wymagających rozkrojenia względem kości, czy stawów, ale także owoców z bardzo twardą łupiną.
W domowej kuchni najlepiej sprawdzą się narzędzia o średniej twardości, które z pewnością przydadzą się w codziennym użytkowaniu do przyrządzania różnego rodzaju dań.
Zwróć uwagę także na inne cechy narzędzi
W wyborze odpowiedniego noża należy zwracać uwagę także na materiał, z jakiego są one wykonane. Najtwardsze noże wykonane są z węglika wolframu, niezwykle wytrzymałego surowca, ale o dużym stopniu kruchości, z kolei te o najniższych wartościach HRC wykonane są ze stali nierdzewnej. Warto zwracać uwagę także na grubość ostrza – generalnie narzędzia powinny być dosyć grube, aby nie wyginały się na boki podczas krojenia. Ponadto zarówno całe wykończenie, jak i zakończenie ostrza musi być równe i pozbawione defektów, co wpływa na nasze bezpieczeństwo, jak i efektywność krojenia produktów spożywczych. W kuchni doskonale sprawdzą się produkty z oferty naszego sklepu internetowego, takie jak nożyki Solingel o długości 9 centymetrów w wielu wersjach kolorystycznych, które można wykorzystać na przykład do obierania warzyw i owoców.
Zobacz produkty z naszej oferty i przeczytaj inne wpisy blogowe:
- Chlebak