Oferta na Boże Narodzenie już trwa! | Zobacz więcej...

02-11-2024
Zastanawiasz się, jakie cechy powinna mieć idealna patelnia? Sprawdź nasz poradnik i dowiedz się z jakiego tworzywa palenia będzie idealna dla Twoich potrzeb

Patelnia, a nawet kilka to praktyczny niezbędnik w każdej kuchni, ale jaką wybrać, żeby była idealna dla nas? Musimy sobie zadać pytanie, co jest dla nas najważniejsze w wyborze idealnej dla nas patelni i na tej podstawie można rozpocząć poszukiwania odpowiedniego modelu, zwracając uwagę na: 

-Tworzywo, z którego jest wykonana

-Funkcjonalność 

-Trwałość 

-Cena

Wszystkie patelnie w sklepie mondex.pl są wykonane z bezpiecznego tworzywa.

Odnosząc się zatem do wyboru idealnej patelni, zacznijmy od wskazania, jakie są ich rodzaje i kiedy będą miały swoje zastosowanie:

- Ceramiczne

- Nieprzywierające

- Żeliwne

- Stalowe

- Patelnie ceramiczne stworzone z aluminium z powłoką z ceramiki uznawane są za te najzdrowsze, dlatego jeśli zależy Ci np. na tym, aby jedzenie miało styczność z jak najlepszą patelnia pod tym względem to będzie strzał w dziesiątkę, polecamy np. SOLID LITE Patelnie 28cm z powłoką IlagXERA DUR 2 344R.

Jest ona wyposażona w grube dno z technologią full induction, co gwarantuje równomierne rozprowadzanie się ciepła. Idealna do intensywnego smażenia bez obaw o przypalenia.

- Kolejną patelnią jest model z powłoką nieprzywierającą, który cechuje się wysoką odpornością na uszkodzenia i zarysowania, dzięki temu nadaje się do codziennego stosowania. Świetnie sprawdzą się do dań, które lubią 'przywierać' do patelni typu jajecznica czy naleśniki

- Patelnie żeliwne

Przejdźmy dalej, coś dla fanów grillowania. To patelnia właśnie dla Ciebie, jeżeli nawet poza sezonem letnim uwielbiasz potrawy grillowane. Super mocna żeliwna patelnia, potrafi wytrzymać nawet 240 stopni, dzięki czemu każda Twoja potrawa będzie dobrze wysmażona z opcją nieprzywierania. Takie grillowanie jest równie smaczne i na pewno zdrowsze od tego tradycyjnego. Mowa tutaj o patelni ZWIEGER OBSIDIAN.

Patelnie żeliwne równomiernie rozprowadzają ciepło, dzięki czemu można w nich przygotować dania tzw. jednogarnkowe i azjatyckie. Odporne są na wysokie temperatury, dlatego świetnie nadają się do piekarnika.

Tutaj należy zwrócić uwagę czy żeliwo jest z dodatkiem emalii, czy nie, ponieważ samo żeliwo wymaga specjalnego traktowania, dlatego warto się wcześniej z tym zapoznać. 

Natomiast żeliwo emaliowane jest już dodatkowo chronione i nie ma potrzeby 'specjalnego' traktowania, posiada również powłokę odporną na przywieranie. Naczynia żeliwne sprawdzą się do piekarnika i każdego rodzaju kuchenki.

- Patelnie ze stali nierdzewnej

 To idealny wybór do różnych zadań kuchennych. Są mniej wymagające w utrzymaniu niż żeliwne, nadają się idealnie do przypiekania, grilowania, smażenia czy duszenia potraw. Wysoka temperatura topienia patelni ze stali nierdzewnej sprawia, że jest ona wystarczająco trwała, aby można ją było przenosić z kuchenki do piekarnika. Pamiętając jednak o tym, aby nie doprowadzic do przegrzania, ponieważ potrawa może się przypalić. Przy odpowiedniej pielęgnacji mogą posłużyć na lata.

Zastanawiałeś się, z jakich patelni najczęściej korzystają szefowie kuchni?

Naczynia kuchenne mają duży wpływ na jakość i smak potraw, jakie przyrządzają dla nas kucharze. Najczęściej wybierają oni tworzywa ze stali nierdzewnej, ponieważ korzystają z nich każdego dnia wiele godzin, więc tworzywo musi być solidne i wytrzymałe, które posłuży na długo.

Patelnie głębokie do codziennego użytku

Kolejną patelnią, którą pokochasz, jest patelnia głęboka, dzięki której przyrządzisz dania jednogarnkowe, makarony, warzywa i mięsa, a nawet ciasta! Dzięki temu, że można z niej korzystać w temp max 240 stopni, śmiało upieczesz w niej biszkopt czy inny deser, a dzięki odporności na przywieranie nie ma obaw, że coś się przypali, a przygotowane w niej posiłki będą smakowały wyśmienicie. Koniecznie zobacz patelnię głęboką ZWIEGER BLACK STONE 28cm. Posiada nienagrzewający się uchwyt z powłoką soft touch, który zapewnia wygodny i pewny chwyt.

Chcesz czasami włożyć patelnie prosto do piekarnika lub lodówki, ale długi uchwyt Ci przeszkadza? Jest na to sposób patelnia od ZWIEGER BLACK STONE CONNECT 24cm z odpinaną rączką, dzięki niej pozbędziesz się tego problemu. Dodatkowo jest wykonana z odlewu aluminium oraz posiada 3 warstwową powłokę nieprzywierającą, co sprawia, że jest bardzo solidna i trwała.

Patelnie nieprzywierające dzięki swej powłoce pozwalają smażyć dania na małej ilości oleju lub nawet z niego zrezygnować. 

Większość tych patelni jest kompatybilna z różnymi kuchenkami takimi jak indukcyjna, gazowa, elektryczna czy halogenowa, a niektóre nadają się nawet do piekarnika i mycia w zmywarce. Zakres cenowy jest tutaj duży, w zależności od firmy rozmiaru i tworzywa, każdy znajdzie coś dla siebie.

Patelnie z wzorami zwierząt, które pokochają dzieci

Jesteś mamą i nie masz już pomysłu w jaki sposób urozmaicić dziecią śniadanie? Mamy w swojej ofercie coś co idealnie sprawdzi się w Twojej kuchni.

Jeśli często smażysz naleśniki, czy różnego typu placki ponieważ dzieci to uwielbiają, to tutaj znajdziesz świetną alternatywę, dla 'zwykłej' patelni: KonigHOFFER Patelnia NON-STICK do jajek i placuszków ANIMALS 26cm. Na jej powierzchni znajduje się siedem nieprzywierających „form” w kształcie zwierząt, dzięki czemu każdy placek będzie miał odbity wzór. Dzieci to uwielbiają! Dzięki niej będziesz mieć równe i idealnie okrągłe placki, naleśniki itp., a Twoje dzieci będą zachwycone urozmaiconym posiłkiem. Patelnie tą wykorzystasz do każdego rodzaju kuchenk.

Jakiej patelni nie chcemy w naszej kuchni?

Takiej, która zawiera PFOA (kwas perfluorooktanowy) lub PTFE (politetrafluoroetylen), które mogą wytwarzać toksyczne opary po podgrzaniu. Na szczęście zostały one zakazane w 2014 roku do tworzenia powłok, niemniej jednak zawsze warto zwrócić na to uwagę.

Podsumowując

Patelnie żeliwne świetnie nadają się do smażenia steków lub pieczenia, ale są mniej idealne do lepkich konsystencji, takich jak robienie naleśników lub jajecznicy. W tych zadaniach powłoka nieprzywierająca jest doskonała. Natomiast jeśli chcesz smażyć i dusić w piekarniku, powłoka nieprzywierająca nie wytrzymuje ciepła, lepszym wyborem jest żeliwo.

Zobacz również inne produkty:

- Patelnie

- Patelnie żeliwne

- Patelnie z powłoką nieprzywierającą

- Co to jest patelnia cygańska?

- Garnki ze stali nierdzewnej

- Garnki z powłoką nieprzywierającą

- Garnki żeliwne

Hity Sezonu

Zobacz wszystkie
Loading...