13.04

Co to jest patelnia cygańska?

Patelnia cygańska jest potoczną nazwą dla produktów wykonanych ze stali. Uważane są za jedne z najlepszych artykułów kuchennych ze względu na wyjątkową trwałość. W odróżnieniu od innych produktów wykonane są w pełni z jednego surowca, który odporny jest na zarysowania. Nie ma na nich żadnej powłoki, dlatego nie ma możliwości, aby jakiekolwiek szkodliwe substancje przedostawały się do jedzenia. Ze względu na swoje właściwości, bardzo często wykorzystywane są w lokalach gastronomicznych. Widać to doskonale w amerykańskich restauracjach, gdzie stosuje się je do przyrządzania American Fried Chicken, czyli marynowanych kawałków kurczaka, które smażone są krótko na rozgrzanym oleju. Rewelacyjnie sprawdzają się również do szybkiego przyrządzania dań mącznych, w tym naleśników, pancake’ów, ale także jajecznicy oraz omletów.

Czy patelnie cygańskie są zdrowe?

Z uwagi na fakt, że patelnie cygańskie nie mają dodatkowej powłoki, co ma miejsce w przypadku wyrobów teflonowych, czy ceramicznych, nie ma możliwości, aby szkodliwe związki przedostawały się do przyrządzanego dania, nawet w sytuacji głębokiego zarysowania ich powierzchni. Z tego względu wpływają na jakość oraz smak gotowanych potraw. Zachowują one jednocześnie wiele składników odżywczych, przez co są bardzo zdrowe, ale i smaczne. Ma ona wiele zalet, dlatego znajduje zastosowanie w restauracjach, równie dobrze sprawdzą się także w naszych domach.

O czym pamiętać podczas użytkowania patelni cygańskiej?

Cygańskie patelnie są bardzo funkcjonalne, jednak należy je odpowiednio przygotować do pierwszego użycia. W procesie ich produkcji wykorzystuje się specjalne oleje impregnujące ich powierzchnię, dlatego konieczne jest wypalenie powierzchni. Oczywiście na początku dobrze jest ją zalać gorącą wodą z dodatkiem detergentu. Pozwoli rozpuścić to wiele oleistych substancji – należy patelnię dokładnie osuszyć, na przykład ręcznikiem papierowym, a następie przygotować do wypalania. Można to przeprowadzić na dwa sposoby. Jednym z nich jest umieszczenie w piekarniku nagrzanym do 200-250°C na około godzinę, ale równie dobrze można zastosować drugą metodę, czyli wypalanie bezpośrednio na kuchence gazowej. Wszelkie zanieczyszczenia zostają usunięte z powierzchni patelni, jednak należy zastosować dodatkowy impregnat w postaci oleju spożywczego. Nalewamy porcję oleju na papierowy ręcznik i pocieramy patelnię zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz i odwieszamy na haczyk. Co ciekawe, najczęściej nie wymagają one czyszczenia na mokro – wystarczy przetrzeć je suchym ręcznikiem i ponownie zaimpregnować.

Postaw na produkt wysokiej jakości

W sklepie internetowym Mondex obecnych jest wiele modeli patelni, w tym wykonanych ze stali, zwanych potocznie cygańskimi. Polecamy produkty renomowanych marek w przystępnych cenach, które świetnie sprawdzą się podczas gotowania potraw. Mają one grube dno, dobrze i równomiernie rozprowadzające ciepło, przez co idealnie nadają się do szybkiej, ale intensywnej obróbki produktów spożywczych. Można przyrządzić na nich proste w przygotowaniu jajecznice, omlety oraz naleśniki, ale znajdują zastosowanie także w obróbce mięs, na przykład steków.

Sprawdź dostępne produkty i inne nasze wpisy blogowe:

- Patelnie

- Kamionki

- Chlebaki

- Kubki

- W jakich filiżankach podawać herbatę?

- Jakie pojemniki do przechowywania żywności w lodówce?

Nasze Produkty

Nowości
|
Bestsellery
|
Promocje
Loading...