06.09

Jak ładnie ułożyć ciasto na talerzu?

Pierwszym krokiem, podczas serwowania ciasta na talerzu w ładny sposób jest dobór naczynia. Najlepszą opcją jest patera, czyli model stojący na nóżce. To na niej najbardziej efektownie prezentuje się deser, bez względu na to, czy jest to wypiek z kremem, babka, czy tort. Następnie należy dany słodki poczęstunek pokroić. Będzie Ci potrzebny ostry nóż. Pamiętaj, że ciasto porcjuje się jeszcze przed ustawieniem na paterze, czyli eleganckim rodzaju talerza.

Okrągły wypiek podziel na trójkąty, a prostokątny - na kwadraty. Zadbaj o to, by kawałki były równe. Do przekładania porcji wykorzystaj nóż do ciasta, który może być dodatkowo zdobiony.

Jak elegancko podać ciasto?

Ważne jest zachowanie schludności. Talerz powinien być czysty, najlepiej ozdobny. W tym celu sprawdzi się patera. Wyróżniamy płaskie, te na nóżce i piętrowe, czyli etażerki. Warto zadbać o to, by talerz był dopasowany stylem do pozostałych naczyń na stole. Taka spójność doda całości elegancji. W naszej ofercie znajdziesz m.in. model Louise Grey o średnicy 25 cm, Peony o średnicy 31 cm i Basic o średnicy 27 cm. Pamiętaj o odpowiedniej pielęgnacji, ponieważ nie każdy wariant można myć w zmywarce. Kiedy już dobierzesz talerz, ułóż ciasto tak, by z niego nie spadało. Oznacza to, że kawałki nie powinny ciasno przylegać do siebie, będąc stłoczone na paterze. Jednocześnie trzeba zadbać o to, by zachować odległość między kawałkami, która zapobiegnie mieszaniu się różnych kremów.

Jak podać ciasto gościom?

Kolejną zasadą jest to, że brzegi ciasta należy odkroić przed podaniem i zostawić w kuchni. Tak wykończonych wypieków nie serwuje się gościom, chyba że mowa tu o fragmencie, który w zamyśle jest dekoracyjny. Wówczas, jak najbardziej, można położyć taki kawałek na stole. Na talerzyki gości przekładaj wypieki specjalną łopatką do ciasta. Inną opcją jest komplet szpatułki i noża. Warto wybierać talerzyki deserowe, które będą częścią jednego kompletu. Dobrym pomysłem jest to, by patera była z nimi spójna. Już sam talerz może sprawić, że ciasto będzie podane ładnie i elegancko.

Jakie naczynia wybrać?

Jak wspomnieliśmy, już sam wybór talerza deserowego jest ważny, ponieważ naczynie wpływa na estetykę podania deseru. Dlatego zachęcamy do postawienia na model zdobiony, w ciekawym kolorze. W naszej ofercie znajdziesz serię talerzy Adel 19,5 cm w wersjach kolorystycznych grey, pink, mint i black. Polecamy też gradientowy model Ophelia. Dobrym pomysłem jest to, by talerzyki wchodziły w skład tej samej serii, co pozostałe naczynia na stole, czyli filiżanki, spodki, cukiernica, mlecznik i tym podobne. Ciasto ułóż na środku, możesz dodatkowo udekorować przestrzeń dookoła niego. W tym celu możesz sięgnąć po rozpuszczoną czekoladę, listki mięty, czy nawet kwiaty. Bez wątpienia goście docenią taką kreatywność. Jest to też zabieg często spotykany w kawiarniach.

Poznaj dostępne produkty i sprawdź inne artykuły z bloga:

- Talerze kwadratowe

- Talerzyki deserowe

- Chlebak

- Serwis obiadowy

- Czym się różni miska od talerza?

- Jak rozłożyć talerze?

Nasze Produkty

Nowości
|
Bestsellery
|
Promocje
Loading...