06.09

Jak ładnie podać sałatkę warzywną?

Sałatkę warzywną można podać na różne sposoby, nie tylko w eleganckich miskach i salaterkach, ale też na przykład w wydrążonych warzywach. Sposobów jest jednak znacznie więcej, właściwie możemy stwierdzić, że ogranicza Cię tylko Twoja własna wyobraźnia. Warto wiedzieć, że to, jak serwujemy przekąski, wpływa także na apetyt osób zasiadających przy stole. Dlatego tak istotne jest, by zachować estetykę. Na apetyt wpływ mają nawet kolory naczyń. Oprócz tego ważne jest to, by samo danie wyglądało smacznie i zachęcało do spróbowania. Dotyczy to także klasyki polskiej kuchni, takiej jak sałatka warzywna.

W czym podać sałatkę warzywną?

Jeśli chodzi o to, jak zaserwować sałatkę jarzynową, możemy zaproponować:

- zawinięcie jej w naleśniki,

- włożenie do wielkich makaronowych muszli,

- wypełnienie nią wydrążonej papryki lub innych warzyw,

- ułożenie porcji na liściach sałaty lub cykorii,

- wykorzystanie ciasta francuskiego lub kruchego,

- sięgnięcie po bułki, które napełnisz mieszanką.

To tylko niektóre z opcji, jakie możesz rozważyć. Innymi popularnymi rozwiązaniami są m.in. kompozycje z wykorzystaniem jabłek, krakersów, śledzi i tortilli. Pamiętaj o tym, by sałatka prezentowała się ładnie, to jest estetycznie, schludnie i zachęcająco. Dlatego też nie powinna wypadać poza “naczynie”.

W jakich naczyniach podawać sałatkę warzywną?

Najpopularniejszym rozwiązaniem są zdecydowanie miseczki. Te znajdziesz u nas w różnych odsłonach. Proponujemy m.in. model Odette o pojemności 800 ml, Hudson 610 ml i Evie Grey 600 ml. Wszystkie prezentują się modnie i efektownie na stole. Oprócz tego możesz wykorzystać kieliszki do wina, kielichy deserowe i małe słoiki. Sałatka warzywna będzie ciekawie wyglądać zarówno w szklanych, jak i ceramicznych, czy porcelanowych naczyniach. Jeśli natomiast decydujesz się na którąś z opcji wymienionych wyżej, na przykład ciasto francuskie lub paprykę, przyda Ci się także duży talerz, na którym ułożysz porcje.

Na co zwrócić uwagę?

Zachęcamy do tego, by zwrócić uwagę na wielkość porcji sałatki. To od niej uzależniony będzie sposób podania. Możesz ustawić salaterki w łatwo dostępnych miejscach na stole lub przygotować przystawkę dla każdego z gości z osobna. Druga opcja to doskonały powód, by sięgnąć po krakersy, czy makaron. W każdym razie pamiętaj, by zadbać o to, żeby każda osoba miała możliwość sięgnięcia po posiłek w sposób komfortowy. Przyda Ci się także taca, na której przyniesiesz porcje. Sałatkę warzywną trzeba jednak najpierw przygotować. W tym celu niezbędna będzie duża miska, na przykład 2 l lub 1,5 - te i inne modele znajdziesz w naszej ofercie. Goście z pewnością docenią kreatywność. Porcje warto przyozdobić listkami pietruszki. Niezależnie od tego, jaką propozycję wybierzesz, kluczowy jest smak. Należy mieć na uwadze to, że jemy także wzrokiem, co oznacza, że sałatka powinna prezentować się apetycznie i zachęcająco, by cieszyć nie tylko usta, ale też i oczy.

Sprawdź produkty z naszej oferty i przeczytaj inne wpisy z bloga:

- Talerze kwadratowe

- Talerze ceramiczne

- Lubiana talerze

- Chlebak

- Jakie miski do sałatek?

- Jak powinien wyglądać stół wielkanocny?

Nasze Produkty

Nowości
|
Bestsellery
|
Promocje
Loading...