Jak elegancko podać rybę?
W kwestii tego, jak elegancko podać rybę, mamy dużo opcji do wyboru. Pierwszym aspektem jest to, czy potrawa będzie zaserwowana na stole w całości, czy w kawałkach. To zależy m.in. od specyfiki dania, jakie przygotujesz. Pamiętaj, że jeśli przygotowujesz rybę w folii, mięso należy rozwinąć przed podaniem. To dlatego, że utrzymywanie ciepła może utrudnić porcjowanie. Całą rybę możesz ułożyć na ziemniakach, zarówno pieczonych, jak i puree lub też wykorzystać w tym celu ryż. Dopełnieniem będą zielone dodatki. Do takich należy świeża bazylia lub sałata. Inną opcją eleganckiego podania ryby jest położenie obok niej plasterka cytryny, a na mięsie umieszczenie kawałka masła.
Jak ładnie podać rybę na talerzu?
Bardzo ważne w tym, jak elegancko podać rybę są talerze, na jakich serwuje się potrawę. Warto zadbać o to, by były one częścią jednego kompletu z pozostałymi naczyniami. To zapewni jeszcze większą estetykę w jadalni, a ta nieodłącznie jest kojarzona z elegancją. Często dbałość o takie detale pozwala na rezygnację z dodatkowych zdobień, chociaż świeże warzywa, które kompletują smak dania, zawsze są mile widziane. W naszej ofercie znajdziesz talerze obiadowe odpowiednie do ryby, na przykład Adel Black 24 cm, Erica Grey 27 cm i Odette 27 cm. Mamy dla Ciebie także gotowe zestawy naczyń.
Jak podać sosy do ryby?
Warto zadbać o to, by sosy do ryby były podane w osobnych naczynkach na środku stołu. To dużo bardziej elegancka opcja, niż skropienie nimi mięsa. Co więcej, goście będą mogli sięgnąć po dodatki według własnych preferencji. Taka możliwość sprawdzi się też, kiedy rybę podajesz w naczyniu żaroodpornym, a nie w formie indywidualnej porcji dla każdego. Podobnie, jak sosy możesz potraktować sałatki i surówki. Jeśli chodzi o pieczywo, na przykład bagietki czosnkowe lub grzanki, te możesz umieścić w koszyczku. Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie kanapek z rybą, które możesz ułożyć na paterze.
Jakie dodatki pasują do ryby?
Zastanawiając się nad tym, jakie dodatki pasują do ryby, możemy dojść do wniosku, że wybór jest naprawdę pokaźny. Przede wszystkim są to ziemniaki pod różnymi postaciami - pieczone, puree lub jako frytki. Możesz rozważyć także ryż lub kaszę. Zadbaj też o wyrazisty sos. Do popularnych rozwiązań należy winegret, śmietanowo-brokułowy, jogurtowo-ziołowy, cytrynowy, kurkowy i szpinakowy. Łososia możesz serwować na plackach ziemniaczanych lub z cukinii, a wędzoną rybę z jajkiem i awokado. Wiele osób ceni sobie połączenie z makaronem, żytnim lub razowym chlebem, lub różnego rodzaju dipami.
A co ze sztućcami?
Przydatne okażą się też sztućce do ryb. Mowa tu o widelczykach z trzema zębami i nożyku do oddzielania ości. Przy temacie odpowiednich akcesoriów nie może zabraknąć półmisków do ryb. Te powinny być w kształcie samej potrawy. W naszej ofercie znajdziesz także tace do ryb Basic Kitchen Cookini w różnych wymiarach - 50 cm, 55 cm, 60 cm i 65 cm. Polecamy też półmisek Kaszub 38 cm.
Zobacz także inne produkty z naszej oferty:
- Półmiski
- Talerze