Jak dobrać podkładki na stół do jadalni?
Podkładki na stół to maty wykonane z odpowiednich materiałów, okrągłe lub podłużne, służące położeniu ich pod zastawę stołową. Ich rola jest zarówno dekoracyjna jak i praktyczna. Podkładki na stół mają na celu ochronę powierzchni stołu przed zabrudzeniami, zarysowaniami, odciskami gorących naczyń, bruzdami i uszkodzeniami spowodowanymi np.: przez sztućce. Dodatkowo podkreślają styl wnętrza i jego estetykę. Wprowadzają ciepło i odrobinę swojskości do jadalni. Przydadzą się zarówno w codziennym użytkowaniu jak i podczas okolicznościowych, większych spotkań przy stole jadalnianym. Dobrane do blatu oraz zastawy podkreślą charakter otoczenia czy też konkretnego spotkania przy stole.
Zasady dobierania podkładek na stół do jadalni. O czym warto pamiętać?
Podkładek na stół jest naprawdę wiele w ofercie. Różnią się między sobą kształtem, materiałem wykonania, rozmiarem, wzorem. Przy ich doborze najważniejsze są poniższe zasady:
- w przypadku stołu prostokątnego czy kwadratowego zazwyczaj wybiera się podkładki w podłużnym kształcie;
- do stołu okrągłego czy owalnegodobiera się podkładki okrągłe;
- ważny jest też ich rozmiar, podkładki nie mogą nachodzić na siebie;
- ilość podkładek powinna być zgodna z planowaną ilością miejsc przy stole;
- warto mieć każdorazowo zapas dodatkowych podkładek z danej serii;
- styl i materiał powinien być dopasowany pod charakter wnętrza oraz ewentualnie do danej okoliczności;
- ważna jest też jakość materiału wykonania oraz estetyka;
- warto zwrócić też uwagę na łatwość w czyszczeniu.
Rodzaje podkładek na stół jadalniany w zależności od materiału wykonania
W ofercie znajdziemy następujące typy podkładek na stół:
- podkładki materiałowe – można je zwinąć w rulon po zakończeniu używania, moczyć czy prać w pralce;
- podkładki korkowe – sztywne i bardzo uniwersalne. Idealne do klasycznych wnętrz. Problemem może być to, że pod wpływem wilgoci ulegają uszkodzeniom. Szkodzi im także zginanie – łatwo pękają,
- podkładki bambusowe – posiadają właściwości antybakteryjne, gwarantują izolację przed wysoką temperaturą, mają piękny, naturalny odcień i najczęściej minimalistyczną formę,
- podkładki z tworzywa sztucznego – doskonale chronią blat stołu, są lekkie i dostępne w wielu różnych kształtach, rozmiarach, kolorach oraz wzorach graficznych i fotograficznych. Obecnie najczęstszy wybór;
- filcowe podkładki – wysokie walory estetyczne, ale podatne na zniszczenia i trwałe zabrudzenia, trudne w utrzymaniu czystości;
- podkładki plecionki – bardzo ciekawe dekoracyjnie, ale mniej praktyczne w kontakcie z jedzeniem, często o ażurowej formie i nierównej powierzchni;
- podkładki tematyczne, np.: popularne podkładki na stół z motywami świątecznymi i w świąteczną kolorystykę.
Zobacz produkty z naszej oferty i przeczytaj inne artykuły z bloga:
- Podkładki świąteczne na stół, pod talerze