Oferta na Boże Narodzenie już trwa! | Zobacz więcej...

23.10

Jak dobrać podkładki na stół do jadalni?

Podkładki na stół to maty wykonane z odpowiednich materiałów, okrągłe lub podłużne, służące położeniu ich pod zastawę stołową. Ich rola jest zarówno dekoracyjna jak i praktyczna. Podkładki na stół mają na celu ochronę powierzchni stołu przed zabrudzeniami, zarysowaniami, odciskami gorących naczyń, bruzdami i uszkodzeniami spowodowanymi np.: przez sztućce. Dodatkowo podkreślają styl wnętrza i jego estetykę. Wprowadzają ciepło i odrobinę swojskości do jadalni. Przydadzą się zarówno w codziennym użytkowaniu jak i podczas okolicznościowych, większych spotkań przy stole jadalnianym. Dobrane do blatu oraz zastawy podkreślą charakter otoczenia czy też konkretnego spotkania przy stole.

Zasady dobierania podkładek na stół do jadalni. O czym warto pamiętać?

Podkładek na stół jest naprawdę wiele w ofercie. Różnią się między sobą kształtem, materiałem wykonania, rozmiarem, wzorem. Przy ich doborze najważniejsze są poniższe zasady:

- w przypadku stołu prostokątnego czy kwadratowego zazwyczaj wybiera się podkładki w podłużnym kształcie;

- do stołu okrągłego czy owalnegodobiera się podkładki okrągłe;

- ważny jest też ich rozmiar, podkładki nie mogą nachodzić na siebie;

- ilość podkładek powinna być zgodna z planowaną ilością miejsc przy stole;

- warto mieć każdorazowo zapas dodatkowych podkładek z danej serii;

- styl i materiał powinien być dopasowany pod charakter wnętrza oraz ewentualnie do danej okoliczności;

- ważna jest też jakość materiału wykonania oraz estetyka;

- warto zwrócić też uwagę na łatwość w czyszczeniu.

Rodzaje podkładek na stół jadalniany w zależności od materiału wykonania

W ofercie znajdziemy następujące typy podkładek na stół:

- podkładki materiałowe – można je zwinąć w rulon po zakończeniu używania, moczyć czy prać w pralce;

- podkładki korkowe – sztywne i bardzo uniwersalne. Idealne do klasycznych wnętrz. Problemem może być to, że pod wpływem wilgoci ulegają uszkodzeniom. Szkodzi im także zginanie – łatwo pękają,

- podkładki bambusowe – posiadają właściwości antybakteryjne, gwarantują izolację przed wysoką temperaturą, mają piękny, naturalny odcień i najczęściej minimalistyczną formę,

- podkładki z tworzywa sztucznego – doskonale chronią blat stołu, są lekkie i dostępne w wielu różnych kształtach, rozmiarach, kolorach oraz wzorach graficznych i fotograficznych. Obecnie najczęstszy wybór;

- filcowe podkładki – wysokie walory estetyczne, ale podatne na zniszczenia i trwałe zabrudzenia, trudne w utrzymaniu czystości;

- podkładki plecionki – bardzo ciekawe dekoracyjnie, ale mniej praktyczne w kontakcie z jedzeniem, często o ażurowej formie i nierównej powierzchni;

- podkładki tematyczne, np.: popularne podkładki na stół z motywami świątecznymi i w świąteczną kolorystykę.

Zobacz produkty z naszej oferty i przeczytaj inne artykuły z bloga:

- Podkładki na stół

- Podkładki pod talerze

- Podkładki pod garnki

- Podkładki świąteczne na stół, pod talerze

- Jakie podkładki na kwadratowy stół?

- Czy można prać podkładki na stół?

Produkty

Nowości
Bestsellery
Promocje
Trendy
Loading...