Przegląd praktycznych garnków do codziennego użytku to szeroka kategoria. Tak naprawdę dobór idealnego naczynia zależy od tego, co zamierzasz ugotować. Popularnością cieszą się modele stalowe, żeliwne, emaliowane i te z powłoką nieprzywierającą. To naprawdę spory wybór! W naszej ofercie znajdziesz m.in. komplet garnków ZWIEGER VIRTU, w którego skład wchodzi sześć różnych sztuk. Dlaczego warto zaufać tej marce? Garnki Zwieger odznaczają się doskonałą przewodnością cieplną. Są także odporne na uszkodzenia mechaniczne. Dodajmy do tego fakt, że modele te mają pokrywki z odpowietrznikami, które umożliwiają kontrolę stopnia gotowania i minimalizują parowanie. Dodajmy, że w naszej ofercie znajdziesz różne rodzaje garnków od Zwieger!
Praktyczne garnki na co dzień - z jakich materiałów są najlepsze?
Jednym ze sposobów podziału praktycznych garnków do codziennego użytku jest materiał, z jakiego są wykonane. Co warto o nich wiedzieć?
1. Garnki ze stali nierdzewnej:
- są najpopularniejsze w nowoczesnych kuchniach,
- z tego materiału robi się tradycyjne garnki, rondelki, garnki do mleka, szparagów, gotowania na parze,
- są odporne na rdzewienie, uszkodzenia mechaniczne i wgniecenia,
- dobrze znoszą wysokie temperatury i działanie kwasów z żywności,
- potrawy nie przywierają do dna,
- są łatwe do utrzymania w czystości,
- nie są odpowiednie dla alergików,
- wolno się nagrzewają,
- mogą przenosić metaliczny posmak przy długotrwałym przechowywaniu żywności.
2. Garnki aluminiowe:
- dobrze przewodzą ciepło i szybko je rozprowadzają,
- są odporne na uszkodzenia,
- są relatywnie lekkie,
- dobrze znoszą działanie detergentów,
- mogą zostać pokryte powłoką nieprzywierającą lub inną,
- są tanie,
- kwaśne produkty mogą powodować wydzielanie związków chemicznych,
- krótko utrzymują ciepło.
3. Garnki żeliwne:
- są odporne na uszkodzenia i zarysowania,
- są wytrzymałe na działanie wysokiej temperatury,
- dobrze rozprowadzają ciepło,
- długo utrzymują temperaturę potraw,
- nadają się do stosowania w piekarniku i smażenia bez tłuszczu,
- są ciężkie,
- długo się nagrzewają,
- wymagają odpowiedniej pielęgnacji,
- nie mają właściwości nieprzywierających,
- są droższe.
4. Garnki szklane:
- mają właściwości antybakteryjne i antyalergiczne,
- nie chłoną barwników, zapachów i tłuszczów,
- nie ulegają reakcjom chemicznym,
- są odporne na wysokie i niskie temperatury,
- nadają się do stosowania w piekarniku i mikrofalówce,
- są mniej odporne na stłuczenia i zarysowania,
- są ciężkie,
- nie utrzymują zbyt długo temperatury potraw.
5. Garnki miedziane:
- świetnie przewodzą ciepło i nagrzewają się równomiernie,
- długo utrzymują temperaturę potraw,
- są odporne na uszkodzenia mechaniczne,
- są dość ciężkie,
- są drogie,
- jeśli nie są pokryte powłoką ze stali lub cyny, wymagają stosownej pielęgnacji.
6. Garnki gliniane:
- są przeznaczone do gotowania bez tłuszczu,
- są odporne na wysokie temperatury, ale źle znoszą ich nagłe zmiany,
- nadają się do kuchenki gazowej i piekarnika,
- są naturalne, nieszkodliwe dla zdrowia,
- są stosunkowo ciężkie,
- chłoną zapachy i barwniki,
- wymagają odpowiedniej pielęgnacji,
- są narażone na pęknięcia i wyszczerbienia.
Jakie garnki na co dzień polecamy?
W naszej ofercie znajdziesz wiele praktycznych garnków na co dzień. Wśród dostępnych propozycji znajdziesz dla siebie m.in. garnki ciśnieniowe, z dziubkiem do odcedzania, czy te z termometrem w pokrywie. Dodajmy, że w naszym asortymencie zawarliśmy dla Ciebie na przykład garnki na indukcję, takie jak model ROTO 26 cm 5 l, czy garnek ZWIEGER BIGPOT 8,5 l wykonany ze stali nierdzewnej ANSI 304. Zwróć też uwagę na naczynia z powłoką nieprzywierającą. Do jej zalet należy możliwość smażenia z niewielką ilością tłuszczu oraz odporność na działanie wysokich temperatur, w tym podczas stosowania w piekarniku. Dzięki temu z łatwością zastąpisz tradycyjną brytfannę nowoczesnym garnkiem. Zachęcamy do zapoznania się ze wszystkimi sugestiami z naszej strony - z pewnością z łatwością znajdziesz coś dla siebie.
Przeczytaj także inne wpisy blogowe oraz sprawdź wybrane produkty: