Oferta na Boże Narodzenie już trwa! | Zobacz więcej...

23.08

Pizza w domu: Talerze i kamienie do pizzy, które musisz mieć

Chcesz przyrządzić pyszną pizzę w domu? Chętnie podpowiemy Ci, jak ją zrobić. Omówimy także talerze i kamienie do pizzy, które musisz mieć. Warto pamiętać, że odpowiednie przygotowanie dania to klucz do sukcesu. Chociaż za jej smak odpowiadają dodatki, których dobór jest kwestią indywidualną, liczy się także spód, czyli ciasto. Powinno ono być lekkie, cieniutkie i wypieczone po bokach.

Dobrą wiadomością jest to, że nie musisz być profesjonalnym pizzermanem, aby Twoje dzieło zachwyciło domowników. Wystarczy odpowiednie przygotowanie, a także sposób podania, który wprowadzi do Twojej jadalni iście włoski klimat.

Jak zrobić pizzę w domu?

Zastanawiasz się, jak zrobić pizzę w domu? Zacznij od ciasta, które musi być równo wypieczone po bokach, jednocześnie będąc miękkim wewnątrz. Na samym wstępie zadbaj o składniki:

340 g mąki

5 g suszonych drożdży

1,5 łyżeczki cukru

1,5 łyżeczki soli

2 łyżeczki oliwy

250 ml letniej wody

Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie drożdży w letniej wodzie i pozostawienie ich na 10 minut.

Następnie należy wymieszać mąkę, cukier i sól oraz dolać do nich przyrządzony wcześniej roztwór. Wyrabiaj ciasto na blacie lub stolnicy podsypanej mąką przez 5-10 minut, żeby stało się jednolite i elastyczne.

Po 10 minutach ponownie włóż do miski i wyrób z dodatkiem oliwy. Podziel ciasto na porcje po 150 g i uformuj z nich kule, które trzeba przykryć folią i pozostawić na 45 minut, aby urosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, a placki o średnicy około 30 cm dopraw dodatkami, które najbardziej lubisz. Gotową pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni Celsjusza.

Kamienie do pieczenia pizzy

Jeśli nie jesteś właścicielem specjalnego pieca, sięgnij po kamień do pieczenia pizzy! Dlaczego? Bo daje dokładnie takie same możliwości. Oznacza to, że dzięki temu jednemu akcesorium będziesz mógł przygotować smakowitą pizzę w domowych warunkach. Trzeba pamiętać, że tę potrawę piecze się krótko, ale w wysokiej temperaturze. Chodzi o to, żeby nagrzana powierzchnia opiekła spód równomiernie i sprawiła, że będzie chrupiący. To samo zapewnia kamień do pizzy. W co warto się zaopatrzyć? Polecamy kamień do pieczenia pizzy z uchwytem 33 cm. Ten model umożliwia łatwe przenoszenie, w tym wyjmowanie ciasta z piekarnika. Dodajmy, że sprawdzi się także do pieczenia chleba, bułeczek i innych wypieków, które potrzebują zbliżonych warunków przygotowania.

Jak używać kamienia do pizzy?

Pochylmy się nad tym, jak używać kamienia do pizzy. Przede wszystkim musisz pamiętać, że zawsze należy umieszczać go w chłodnym piekarniku. Dopiero później piec można włączyć i nagrzać. Nagrzewanie powinno trwać tyle, ile zaleca producent kamienia. Uważaj, żeby się nie poparzyć - dotknięcie gorącego kamienia jest ryzykowne, także w rękawicach! Z tego względu ciasto umieszcza się w piekarniku za pomocą specjalnej łopatki. To samo akcesorium przyda się też przy wyjmowaniu pizzy. Zadbaj również o inną kwestię - kamień powinien ostygnąć w wyłączonym piecu. Ważne jest to, że oblanie go wodą doprowadzi do szoku termicznego i pęknięcia, równego ze zniszczeniem.

Który kamień do pizzy jest najlepszy?

Dostępne są różne wersje kamieni do pizzy, głównie dzielące się przez wzgląd na wykorzystane tworzywo. Jakie możliwości możesz spotkać?

1. Kamień szamotowy - dobrze trzyma ciepło, ma porowatą strukturę, która dobrze chłonie wilgoć i dzięki temu świetnie sprawdzi się przy cienkim cieście. Trzeba jednak zauważyć, że jest trudny do utrzymania w czystości.

2. Kamień granitowy - cięższy od szamotowego, bo może ważyć nawet do 9 kg. Jest wyjątkowo wytrzymały i odporny na pojawianie się rys. Ponadto długo utrzymuje wysoką temperaturę i jest łatwy w czyszczeniu. Mimo to długo się rozgrzewa i słabo chłonie wilgoć, przez co pieczenie cienkiej pizzy jest utrudnione.

3. Kamień ceramiczny - lekkie i łatwo dostępne. Warto jednak dodać, że ich wytrzymałość nie jest idealna, stąd większa popularność dwóch poprzednich.

W naszej ofercie znajdziesz m.in. kamień do pieczenia pizzy 33 cm, który nadaje się do stosowania w maksymalnie 600 stopniach Celsjusza. Oznacza to, że jest bardzo wytrzymały i przy tym - praktyczny.

Czy kamień do pizzy jest potrzebny?

Kamień do pizzy zdecydowanie jest przydatny! Dlaczego? Powodów jest kilka:

- dobrze magazynuje i oddaje ciepło,

- skraca czas pieczenia,

- ciasto nie przywiera do jego powierzchni,

- ma wpływa na walory smakowe pizzy, która smakuje o wiele lepiej niż pieczona na blasze,

- sprawdzi się też przy innych potrawach, czyli jest uniwersalny.

Jak możesz zauważyć, zdecydowanie warto zaopatrzyć się w profesjonalne akcesoria do pieczenia pizzy w domowych warunkach, która swoim smakiem dorówna tej włoskiej. Pamiętaj też o odpowiednim podaniu potrawy! Tutaj pomocny będzie talerz do pizzy Barilla 30,5 cm, który u nas znajdziesz. To naczynie jest zrobione z wysokiej jakości białej porcelany i nadaje się do mycia w zmywarce oraz stosowania w kuchence mikrofalowej. Zachęcamy także do sprawdzenia pozostałych pozycji z naszej oferty, które ułatwią Ci przygotowanie domowej pizzy.

Zobacz również inne wpisy blogowe oraz wybrane produkty:

Produkty

Nowości
Bestsellery
Promocje
Trendy
Loading...