Wielkanocna oferta już dostępna! | Zobacz więcej...

26-02-2025
Podpowiadamy, jakie talerze do restauracji wybrać? Sprawdź, czym powinien charakteryzować się dobry talerz do restauracji.

Talerze stanowią w restauracji jeden z najważniejszych elementów wyposażenia lokalu. Pozwala na komfortowe spożywanie dań przez przybyłych gości, stanowi także istotny element aranżacji wnętrza. Dlatego poniżej przygotowaliśmy praktyczny poradnik, czym kierować się w wyborze talerzy do restauracji.

Z jakiego materiału powinny być wykonane talerze do restauracji?

Jednym z najważniejszych kryteriów wyboru talerzy do restauracji jest ich materiał. Należy wziąć pod uwagę zarówno renomę lokalu, jak i aspekt funkcjonalności. Dla podkreślenia luksusowego charakteru lokalu, najlepiej jest stawiać na porcelanowe talerze do restauracji, które delikatnie połyskują. Doskonałym wyborem okażą się tutaj zwłaszcza dostępne w naszej ofercie talerze płytkie ARCADIA 30,5 cm z szerokim, delikatnie zdobionym rantem, które z pewnością nadadzą wielu lokalom wyjątkowego wyrazu. Porcelana jest dosyć wytrzymałym materiałem stosowanym do produkcji zastawy stołowej, warto także uwzględnić produkty wykonane z ceramiki, które są odporne na uderzenia i uszczerbienia.

Metoda czyszczenia talerzy do restauracji ma istotne znaczenie dla funkcjonowaniu każdego lokalu

Kompletując talerze do restauracji, należy wziąć pod uwagę także to, aby można je było w łatwy i szybki sposób utrzymać w czystości. Dlatego warto zwracać uwagę na to, czy wybrany przez nas model nadaje się do mycia w zmywarce. Takie rozwiązanie pozwala znacznie skrócić czas ich mycia, ponadto przyczynia się to do ograniczenia ilości zużywanej wody. W internetowym sklepie Mondex dostępne są liczne warianty zastawy, które przeznaczone są do mycia w zmywarce. Szczególnie polecamy talerz do restauracji Basic Nature 27 cm z lekko uniesionym rantem i drobnymi tłoczeniami na środku. Wykonany jest on z bardzo wytrzymałej ceramiki, która odporna jest na uderzenia, wysoką temperaturę oraz środki myjące stosowane w zmywarkach.

Talerze do restauracji jednolite i we wzory-jak wybrać odpowiedni model?

Wybór designu talerzy restauracyjnych ma istotne znaczenie z punktu widzenia klientów. Zwrócenie uwagi na ten aspekt sprawi, że klienci zwrócą uwagę na fakt, iż restauratorzy przykuwają wagę nawet do najmniejszego detalu. Oczywiście ponadczasowe są jednolite, białe modele, czego doskonałym przykładem jest biały talerz idealny do restauracji CARINE 27 cm. Jednak wiele lokali stawia na ekstrawagancję, co pozwoli im wyróżnić się na tle konkurencji. Tutaj z pomocą przychodzą nam talerze do restauracji we wzory. Polecamy między innymi talerz do gastronomii FACCIA VERDE, który ma charakterystyczne, florystyczne wzory, dlatego z pewnością okażą się one dodatkową ozdobą każdego stołu.

Jaki rozmiar restauracyjnych talerzy wybrać?

Kolejny aspekt, na jaki należy zwrócić uwagę to, jakie dania będą serwowane w lokalu. Standardem są duże talerze obiadowe do restauracji, które przeznaczone są do podawania dań głównych. Warto jednak skłonić się ku mniejszym elementom zastawy, na przykład o średnicy 21 cm. Doskonale sprawdzają się one do podawania przystawek, deserów, ale także dań śniadaniowych. Dobrym wyborem okaże się na przykład model do restauracji CAL GREY o średnicy 20 cm, którego rant w kolorze postarzanego złota z pewnością uatrakcyjni gościom spożywanie dań. Oczywiście w restauracji nie może zabraknąć także głębokich talerzy, które umożliwią jedzenie zup, ale także dań na bazie makaronu z zawiesistymi sosami. Restauratorom polecamy bardzo efektowne talerze IWONA o średnicy 22 cm ze złotym paskiem. Jest to przykład talerza łączącego funkcjonalność z wytwornym designem.

Zobacz także inne produkty, oraz wpisy blogowe:

Hity Sezonu

Zobacz wszystkie
Wczytuje...