27.06

Na jakim kolorze talerzy je się najlepiej?

Ciekawostką jest to, że kolor talerzy może wpływać na nasz apetyt. Oznacza to, że z niektórych naczyń, głównie ze względu na odcień, je się lepiej niż z pozostałych. Ma to związek z aspektami psychologicznymi, skojarzeniami. Stąd też czerwone talerze pobudzają chęć do posiłku, ich kolor podnosi ciśnienie krwi. Trzeba jednak zauważyć, że niekoniecznie wiąże się to z zadowoleniem z jedzenia. Odczucia smakowe zwiększają talerze pomarańczowe, żółte i zielone. Pierwsze z tej trójki wpływają na komfort, drugie mają podobne właściwości, jednak podbijają smak kwaśny, a trzecie kojarzą się ze świeżością i naturą.

Jaki kolor talerza wzmaga apetyt?

Czerwone talerze wzmagają apetyt. Osoby na diecie powinny jednak unikać bieli, która wzmacnia poczucie głodu. Nieco mniej na ten aspekt wpływają jasne naczynia ze zdobieniami. Warto pochylić się też nad talerzami brzoskwiniowymi. Oddziałują one pozytywnie na zmysły, wzmacniając witalność i pobudzając trawienie. Wspomnieliśmy, że żółte odcienie podbijają kwaśny smak. Możemy dodać, że róż wpływa podobnie na słodycz. Dlatego, jeśli szukasz idealnego naczynia do serwowania ciast i innych słodkości, polecamy talerz deserowy ADEL PINK 19,5 cm.

Na jakim talerzu warzywa smakują najlepiej?

Idąc tropem skojarzeń, możemy stwierdzić, że idealnym rozwiązaniem do serwowania warzyw będą talerze zielone. To dlatego, że ten kolor przywodzi na myśl świeżość, dary natury, którymi są właśnie rośliny. Z tego względu zachęcamy do podawania na zielonych naczyniach wszelkich sałatek. Z pewnością ich spożywanie będzie wówczas w pełni satysfakcjonujące. W naszej ofercie znajdziesz m.in. talerz płaski ADEL MINT 24 cm. Ten model charakteryzuje się delikatnym, pastelowym odcieniem i jest wykonany z wysokiej jakości ceramiki, która nadaje się do stosowania w kuchence mikrofalowej.

Jaki odcień zmniejsza apetyt?

Warto wspomnieć także o odcieniu, który zmniejsza apetyt. Przede wszystkim będzie to niebieski, jednak również szarość i czerń. To dlatego, że te kolory nie kojarzą się z jedzeniem. Czarny ton dodatkowo odbiera trochę słodyczy i wzmacnia gorzkość potraw, jest więc przeciwieństwem różu. Możemy dojść do wniosku, że najlepiej je się z talerzy, których kolory kojarzą nam się z jedzeniem, z czymś, co występuje w naturze. To bardzo cenna wskazówka, jeśli chcemy apetycznie podać konkretne danie. Skupiając się na skojarzeniach, inne dania podamy na naczyniach czerwonych, pomarańczowych, żółtych, zielonych i różowych. Nadal warto mieć na uwadze to, że ta kwestia wynika głównie z aspektów psychologicznych. Dzięki nim można jednak nieco oszukać kubki smakowe i zwiększyć zadowolenie osób, które częstujemy daną potrawą.

Poznaj dostępne produkty i przeczytaj inne wpisy blogowe:

- Talerze do makaronu

- Talerze obiadowe

- Filiżanki do kawy

- Noże

- Czym są talerze z podziałką?

- Czym cechują się talerze bambusowe?

Nasze Produkty

Nowości
|
Bestsellery
|
Promocje
Loading...