27.06

Jakie są rodzaje tac?

Taca zyskała swoją nazwę od włoskiego określenia „tazza” oznaczającego kubek lub filiżankę. W istocie jest to narzędzie dobrze sprawdzające się do podawania kawy i herbaty oraz zbierania zastawy ze stołu. Produkowane produkty różnią się między innymi w zależności do tego, z jakiego materiału zostały one wykonane:

  • Tace metalowe, przeznaczone głównie na użytek restauracyjny, ponieważ są one bardzo wytrzymałe. Wykorzystują je kelnerzy do zabierania naczyń ze stołów.
  • Plastikowe tace, tworzone z mocnych tworzyw syntetycznych, które sprawdzają się głównie w naszych domach, gdy chcemy ugościć rodzinę i przyjaciół, organizując poczęstunek przy aromatycznych, gorących napojach. Przeważnie zawierają one uchwyty ułatwiające przenoszenie, ponieważ ich dno bardzo szybko się nagrzewa. Warto wspomnieć, że takie artykuły znajdują zastosowanie w barach mlecznych i szkolnych stołówkach, ponieważ pozwalają one na łatwe przeniesienie dwudaniowego obiadu oraz szklanki napoju – kompotu, soku lub wody.
  • Tacki papierowe, stosowane głównie do spożywania dań na świeżym powietrzu, na przykład kiełbasy z grilla, a nawet porcji ciast. Są one jednorazowego użytku, jednak coraz częściej powstają z surowców poddawanych recyklingowi.

Rodzaje tac w zależności od ich zastosowania

Tace odgrywają szczególną rolę w lokalach gastronomicznym, gdzie stosowane są przez kelnerów i dodatkowo wskazują niejako na renomę lokalu. Najczęściej wymienia się następujące typy produktów:

  • Taca wiedeńska w srebrnym kolorze, której średnica wynosi około 30 centymetrów. Sprawdza się ona przy obsłudze jednego klienta, podając mu filiżanką z kawą i ciastem, czy szklankę i butelkę z napojem. Mniejsze warianty tego rodzaju produktów, o średnicy 15 centymetrów sprawdzają się jako podstawka do eleganckiego podania rachunku.
  • Tace z rantem o średnicy do 60 centymetrów. Są one zdecydowanie większe od opisanych powyżej produktów, ponieważ stosowane są do podawania gotowych dań na talerzach, co stosowane jest powszechnie w tak zwanej niemieckiej metodzie serwowania. Ponadto stosuje się je również w pubach oraz barach do podawania trunków w kuflach oraz w kieliszkach.
  • Tace w kształcie prostokąta najlepiej sprawdzają się do podawania dań bezpośrednio do pokoju gości hotelowych. Wykorzystywane są również do przenoszenia większej liczby elementów zastawy przeznaczonej do umycia.
  • Tace owalne, znajdujące zastosowanie w tak zwanym serwisie amerykańskim. W tym przypadku taca jest jednocześnie blatem stolika, zwanym „tray jack”, na którym umieszcza się talerze z potrawami.

Jakie rodzaje tac znajdziesz w naszym sklepie internetowym?

W internetowym sklepie Mondex znajdziesz wiele rodzajów tac, w tym produkty wykonane ze stali nierdzewnej, które prezentują się na każdym stole wyjątkowo elegancko. Polecamy również produkty z rantem i uchwytami, które pozwolą w łatwy sposób przenieść danie z kuchni do pokoju dziennego, czy jadalni. Mają one także niebanalny design, dlatego z pewnością będą efektowną dekoracją wnętrza.

Sprawdź dostępne produkty i przeczytaj inne artykuły blogowe:

- Złote kubki do kawy

- Talerze ceramiczne

- Kamionka

- Garnki

- Co wyróżnia sztućce Zwieger?

- Ile ml powinna mieć filiżanka do kawy?

Nasze Produkty

Nowości
|
Bestsellery
|
Promocje
Loading...