Jakie garnki polecają kucharze?
Garnki to jedne z podstawowych artykułów wykorzystywanych w pracy przez kucharzy. Specjalizują się oni w profesjonalnym przyrządzaniu potraw, ponadto mają doświadczenie w pracy z różnymi artykułami kuchennymi, dlatego ich opinia jest niezwykle pomocna w doborze odpowiednich naczyń do kuchni. Kucharze polecają głównie następujące rodzaje garnków:
- Garnki żeliwne, które są bardzo trwałe, ponadto równomiernie rozprowadzają ciepło i długo je utrzymują. Co warte podkreślenia, mają one wszechstronne zastosowanie, ponieważ nadają się zarówno do wykorzystywania na kuchenkach, jak i w piekarnikach.
- Emaliowane garnki wykonane są z wytrzymałego metalu, pokrytego cienką warstwą emalii. Dzięki temu nic do nich nie przywiera, taka powłoka jest również odporna na działanie kwaśnych produktów spożywczych. Idealnie sprawdzają się do gotowania na wolnym ogniu, w tym do duszenia.
- Garnki wykonane ze stali nierdzewnej są jednymi z najlepszych na rynku, ponieważ są lekkie, trwałe i nie są podatne na działanie rdzy. Większość z nich ma trójwarstwowe dno, dzięki czemu równomiernie rozprowadzają ciepło, co szczególnie dobrze sprawdza się do długiego gotowania dań, na przykład rosołu, czy bigosu. Stalowe garnki są uniwersalne, ponieważ można je używać zarówno na kuchence indukcyjnej, jak i gazowej, czy ceramicznej.
- Miedziane garnki są gorąco polecane przez kucharzy. Wynika to z faktu, że miedź ma doskonałe przewodnictwo cieplne, przez co dania gotują się szybko, a produkty dogotowane są równomiernie. Są one dosyć drogie, a przy tym nie można je stosować do produktów o kwaśnym odczynie, ale także tych z dużą zawartością soli, ponieważ może to doprowadzić do powstawania zielonkawej, szkodliwej dla naszego zdrowia patyny.
- Garnki ceramiczne i kamienne mają właściwości adhezyjne, co oznacza, że nawet przy braku dodania tłuszczu, produkty nie przywierają do ich dna. Ponadto podczas gotowania nie wydzielają się do potraw szkodliwych związków chemicznych, dlatego przyrządzanie w nich potraw jest dla nas bardzo bezpieczne.
- W kuchni dobrze sprawdzą się także garnki ze stali węglowej, które są lekkie, ale bardzo wytrzymałe i odporne na wysoką temperaturę. Są idealne do smażenia i gotowania na mocnym ogniu.
Dodatkowe elementy, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu
Kucharze wskazują, że wielkość garnka powinna być dostosowana do rodzaju dań, jakie zamierzamy serwować, jak i liczby domowników. Istotnym elementem jest także ich kształt. Na przykład, do gotowania zup i bulionów najlepiej nadają się garnki o szerokim dnie i wysokich ściankach. Do gotowania warzyw i mięsa najlepiej sprawdzają się garnki o płaskim dnie i niskich ściankach. Do smażenia najlepiej nadają się naczynia o grubym dnie i wysokich ściankach.
Gdzie szukać najlepszych produktów?
Internetowy sklep Mondex oferuje produkty skrojone na miarę każdego konsumenta, w tym wysokiej jakości garnki. Osobom poszukujących gotowych zestawów polecamy komplety garnków Zwieger Klassiker, składający się z 11 elementów o pojemności od 1,9 do aż 7 litrów. Wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, dlatego są to produkty, które przetrwają lata w naszej kuchni.
Poznaj produkty z naszej oferty i przeczytaj inne artykuły blogowe:
- Garnki
- Czajniki
- Sztućce
- Chlebak