Jaka miska do miksowania?
W większości domów przygotowywanie słodkich przekąsek jest istotną kwestią codziennego funkcjonowania. Niezbędne jest wtedy zastosowanie dobrej miski do miksowania, w której będzie można przygotować ciasto na naleśniki, biszkopt, muffinki, czy do ubicia śmietany. Wybór takiej miski powinien uwzględniać przede wszystkim:
- Rodzaj zastosowanego materiału – w tej kwestii najlepiej wypadają miski wykonane ze stali nierdzewnej oraz plastiku, które wytrzymują miksowanie przez metalowe mieszadła na znacznych obrotach.
- Ścianki miski do miksowania powinny być dosyć grube tak, aby nie uszkodziły się podczas łączenia składników.
- Niezwykle istotną kwestią zakupu jest rozmiar tego rodzaju artykułów. Dobre miski do miksowania powinny mieć powyżej 2-3 litrów objętości, ponieważ dzięki temu pozwolą one w wygodny sposób połączyć wszystkie składniki. Jest to istotne także z powodu niektórych składników, które powiększają swoją objętość. Mowa tutaj o śmietanie, która podczas ubijania zwiększa swoją objętość nawet dwukrotnie. W ten sposób minimalizujemy ryzyko wylania składników z miski.
Jak prawidłowo miksować w misce?
Miksowanie w misce nie jest trudne, jednak warto wykorzystać kilka praktycznych wskazówek, które z pewnością usprawnią procesy gotowania i pieczenia:
- Wszystkie składniki należy odmierzyć w równych ilościach, ponadto powinny mieć one temperaturę pokojową. Dotyczy to zwłaszcza masła, które gdy jest twarde, nie nadaje się do miksowania, ponieważ jego porcje wkręcają się w mieszadła, a w cieście pojawią się grudki.
- Sypkie składniki, na przykład mąkę, cukier, proszek do pieczenia możemy wymieszać za pomocą miksera, ale na najniższych obrotach, wtedy składniki nie zaczną rozsypywać się na blacie i ścianach.
- Gęste mikstury dobrze jest miksować na wyższych obrotach, gdyż mieszadła mają wtedy znacznie większy opór do pokonania.
- Ostrożnie należy postępować podczas ubijania śmietany. Najlepiej jest na początku ubijać ją na niskich obrotach i stopniowo zwiększać moc aż do momentu, gdy stanie się coraz sztywniejsza. Należy jednak dobrze wyłapać etap ubicia śmietany, ponieważ po większym ubiciu może powstać masło.
- Podczas tworzenia kremów w większości przypadków najpierw uciera się masło z cukrem – wtedy stopniowo do miski dodajemy wybraną masę, na przykład budyń, tak aby całość dobrze się połączyła w jednolitą masę.
- Gdy miksujemy w misce, dobrze jest przykryć ją ściereczką tak, aby składniki nie brudziły wszystkiego dookoła.
Wybierz trwałą miskę do miksowania z internetowego sklepu Mondex!
Nasz sklep internetowy posiada w swoim asortymencie produkty, które sprawdzą się w każdym domu. Polecamy między innymi miski do miksowania o pojemności 2 oraz 3 litrów, wykonane ze stali nierdzewnej. Z pewnością będą one funkcjonalnym oraz bardzo trwałym dodatkiem do każdej kuchni, ponadto wyposażone są w rant ułatwiający trzymanie, jak i operowanie miską podczas miksowania.
Zobacz artykuły z naszej oferty i przeczytaj inne wpisy blogowe:
- Miski
- Półmiski