Wielkanocna oferta już dostępna! | Zobacz więcej...

03-03-2025
Chcesz kupić deskę drewnianą, ale nie wiesz jaką? Przeczytaj, na co zwrócić uwagę podczas wyboru, oraz jak dbać o deskę drewnianą?

Kuchnia często jest określana, jako serce domu i nie jest tak bez powodu. To w niej przygotowywane są wszystkie dania i jest to miejsce, w którym rodzina i przyjaciele mogą spędzić czas na wspólnej rozmowie przy obiedzie lub kolacji. To przestrzeń, która łączy i zacieśnia relacje, dlatego nie może w niej zabraknąć dodatków, które ułatwią gotowanie posiłków. Jednym z nich jest odpowiednio dobrana deska do krojenia. Są one nie tylko niezwykle praktyczne, ale stanowią także wyjątkowe elementy dekoracyjne, które dodają wnętrzom ciepła, uroku i przytulności. Jak jednak wybrać odpowiednią deskę? Poniżej odpowiemy na te i inne pytania.

Jakie są rodzaje desek do krojenia?

Na rynku można znaleźć deski do krojenia wykonane z rozmaitych materiałów, z których każdy ma swoje unikalne właściwości i zastosowanie. Oprócz powszechnie używanych desek drewnianych w sklepach dostępne są także deski szklane, plastikowe, bambusowe, granitowe oraz ceramiczne. Choć każdy z tych typów ma swoje wady i zalety, to deski wykonane z drewna wyróżniają się na tle pozostałych. Co na to wpływa? Deski drewniane:

• mają właściwości bakteriobójcze (zwłaszcza te, wykonane z drewna dębowego),

• są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia, a do tego mają właściwości umożliwiające „samoleczenie” – drewno naturalnie zasklepia drobne, płytkie nacięcia powstałe w wyniku używania noża,

• nie tępią noży,

• dodają kuchniom charakteru i uroku ze względu na ich estetyczny wygląd,

• mogą służyć także do serwowania jedzenia, np. owoców, serów, czy wędlin.

Jak widzimy, deski drewniane są niezwykle praktyczne i są doskonałym podłożem do krojenia rozmaitych produktów. Istnieje jednak wiele desek tego typu, więc wciąż pozostaje pytanie, jaką deskę do kojenia wybrać? Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci w dokonaniu wyboru!

Jaką deskę drewnianą wybrać?

Przy wyborze drewnianej deski do krojenia warto zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników. Przede wszystkim należy pomyśleć o takich właściwościach, jak rodzaj drewna, z którego wykonana jest deska, jej rozmiar, a także grubość. Im twardsze drewno, tym lepiej, dlatego warto poszukać desek wykonanych z dębu, klonu, akacji, wiśni, buku, grabu czy cisu. Do najtwardszych należą deski bambusowe, które w dodatku nie chłoną wody tak szybko, jak inne rodzaje drewna, dzięki czemu lepiej schną i są lekkie. Należy jednak unikać desek wytworzonych z drewna drzew iglastych, ponieważ są miękkie i bardziej podatne na uszkodzenia.

Kolejnym czynnikiem, na jaki powinno się zwrócić uwagę przy wyborze drewnianej deski do krojenia, jest jej rozmiar, który zależy przede wszystkim od indywidualnych potrzeb. Deska powinna być wystarczająco duża, aby pomieściła wszystkie produkty przeznaczone do krojenia, ale również na tyle poręczna, aby była łatwa w przechowywaniu.

Grubość deski jest również bardzo ważnym aspektem przy wyborze. Wpływa ona na jej stabilność, trwałość i komfort użytkowania – zbyt cienka deska może się odkształcać, a w efekcie nawet pęknąć, natomiast zbyt gruba może okazać się nieporęczna i trudna w przechowywaniu. Należy zatem zwrócić uwagę na to, do czego dana deska będzie wykorzystywana. Cienkie deski będą idealne do używania na co dzień, natomiast grubsze sprawdzą się doskonale do krojenia mięsa lub warzyw.

Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia?

Odpowiednia pielęgnacja drewnianej deski do krojenia jest niezwykle ważna, aby zapewnić jej trwałość, higienę oraz walory estetyczne przez wiele lat. Po każdym użyciu należy dokładnie umyć deskę ciepłą wodą z mydłem. Należy jednak unikać mycia jej w zmywarce, ponieważ długotrwałe narażenie na wysoką temperaturę i wilgoć może prowadzić do jej zniszczenia. Po umyciu należy ją dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym lub kuchennym i pozostawić do całkowitego wyschnięcia, by zapobiec gromadzeniu się wilgoci.

Drewniane deski do krojenia łatwo przenikają intensywnymi zapachami, dlatego po krojeniu na nich ryb, cebuli czy innych aromatycznych produktów należy szczególnie zadbać o odpowiednią higienę. W celu usunięcia takich zapachów można np. natrzeć deskę solą kuchenną, a następnie spłukać – będzie zupełnie jak nowa!

Deski drewniane warto również impregnować, aby przedłużyć ich żywotność i zabezpieczyć je przed wilgocią. W tym celu można użyć oleju lnianego, mineralnego lub wosku i powtarzać tę czynność co ok. 2-3 miesiące. Aby odnowić zużyte deski można także przyszlifować ich powierzchnię.

Drewniana deska do krojenia – propozycja od Mondex

W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór desek do krojenia wykonanych z drewna, a spośród proponowanych przez nas modeli każdy bez wątpienia znajdzie coś dla siebie. Wśród nich znajdziesz np. komplet 4 desek do krojenia na stojaku MODERN KITCHEN marki ALLESKEN. To elegancki, a przed wszystkim praktyczny dodatek do każdej kuchni. Są one wykonane z jasnego drewna bambusowego, dzięki czemu są one bardzo wytrzymałe i estetyczne, czym dodają uroku i stylu każdemu wnętrzu. Każda z desek ma wymiary 14x20x0,8 cm, natomiast stojak – 15x31x5,5 cm.

Są one zatem idealne do krojenia owoców, warzyw, mięsa i pieczywa. Oprócz tego mogą także zostać wykorzystane do serwowania różnego rodzaju przekąsek, serów czy wędlin podczas rodzinnych spotkań czy imprez z przyjaciółmi. Dołączony do zestawu stojak zapewnia łatwe przechowywanie desek, a do tego nie zajmuje dużo miejsca na kuchennym blacie. Wybierz ten wyjątkowy komplet i ciesz się funkcjonalnością i elegancją każdego dnia!

Zobacz także inne produkty oraz wpisy blogowe:

Hity Sezonu

Zobacz wszystkie
Wczytuje...