Kawiarki

Filtruj według
Cena
Producenci
Symbol
Kod kreskowy
Materiał
Kolor
Długość [cm]
Szerokość [cm]
Wysokość [cm]
Średnica [cm]
Pojemność [l]
Rodzaj opakowania
Kontakt z żywnością
Materiał
Pojemność [ml]
Zmywarka
Gatunek
Filtruj

Jak wybrać najlepszą kawiarkę?

Dla wielu wielbicieli kawy kawiarka jest niezbędnym urządzeniem w domu, które pozwoli przygotować aromatyczny napój, z którego można stworzyć espresso, americanę, a także cappuccino oraz cafe latte. Uważa się, że po raz pierwszy urządzenie zwane także „moką” (od nazwy jemeńskiej miejscowości Mokha), zostało stworzone przez Alfonso Bialettiego na początku lat 30. XX wieku. Wynalazł on przyrząd o dosyć charakterystycznym kształcie kanciastego dzbanka z opcją rozkręcania, gdzie obecna jest komora na wodę, na finalny napój oraz sitko, na którym umieszcza się zmieloną kawę. Kafeterki stały się szeroko rozpowszechnione w basenie Morza Śródziemnego, zwłaszcza we Włoszech, skąd trafiły do innych krajów, gdzie są jednym z najczęściej wykorzystywanych sposobów przyrządzania napojów. Co ciekawe, ich kształt nie zmienił się od niemal stu lat, jednak coraz częściej mają one mocno zróżnicowany design, przez co są także ozdobą kuchni. Warto wybierać produkty wysokiej klasy, stworzone z materiałów wysokiej jakości, które będą funkcjonalne przez bardzo długi czas. W ofercie internetowego sklepu Mondex znajdziesz między innymi kafeterki wykonane z aluminium, przypominające strukturę granitu, które w nieco ponad 5 minut pozwolą przyrządzić wyśmienity napój.

Jaka kawiarka lepsza – stalowa, czy aluminiowa?

Wybierając kawiarkę należy zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału została ona wykonana. W większości przypadków mamy do czynienia z produktami wykonanymi ze stali lub aluminium. Kafeterka wykonana z aluminium jest bardzo lekka, ale zdecydowanie mniej odporna na korodowanie od produktów ze stali. W obu przypadkach istotne jest upewnienie się, czy wszystkie części są dobrze spasowane ze sobą, a także czy uszczelka nie jest przerwana. Gwarantuje to szybki, ale i bezpieczny dla nas sposób przyrządzania napoju.

Co zrobić przed pierwszym użyciem kawiarki?

Zanim pierwszy raz użyjemy kawiarki, należy przygotować w niej kawę przeznaczoną do wylania. Pozwoli to przeczyścić mechanizmy bez konieczności stosowania detergentów, które mogłyby skutkować uszkodzeniem materiałów budujących urządzenie. Na początku całość rozkręcamy i przemywamy pod bieżącą wodą, a następnie przygotowujemy kawę. Po jej zaparzeniu napój wylewamy i możemy przygotować następną porcję, tym razem przeznaczoną już do picia. Kafeterka będzie czysta i pozbawiona zapachów „fabrycznych”.

Jak się parzy kawę w kawiarce?

Parzenie kawy w kawiarce jest niezwykle proste i można zamknąć je w kilku punktach:

- całość kawiarki rozkręcamy – do dolnej komory wlewamy przegotowaną wodę, maksymalnie do poziomu zaworu bezpieczeństwa

- w kolejnym kroku mielimy ziarna kawy w młynku i całość wsypujemy do sitka. Kawy nie należy ubijać łyżeczką. Trzeba ją również wyrównać do poziomu brzegu sitka, po czym nasadzamy je na dolny element

- skręcamy pozostałe elementy i umieszczamy kawiarkę na kuchence

- urządzenie pozostawiamy na kuchence do momentu, gdy usłyszymy charakterystyczne bulgotanie. Będziemy mieć wtedy pewność, że napój już się zaparzył i nadaje się do przelania do filiżanki lub kubka. W zależności od naszych preferencji można wypić napój w wersji saute lub dodać mleka albo śmietanki.

Poznaj inne produkty z naszej oferty:

- Złote kubki do kawy

- Filiżanki

- Dzbanki

- Białe kubki do kawy

- Czajniki

- Duże kubki na kawę

Loading...